Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Admitere 2024. Cum aleg elevii și părinții liceul potrivit

De mâine, absolvenții claselor a VIII-a pot completa, împreună cu părinții lor, fișa pentru admiterea la liceu. Datele sunt introduse pe calculator, pe platforma digitală a Ministerului educației. Peste două săptămâni elevii vor fi repartizați computerizat. Profesorii recomandă să fie trecute cât mai multe opțiuni. La rândul lor, părinții și elevii spun că sunt atenți la o serie de criterii cum ar fi specializarea sau media de admitere de anul trecut.

Criteriul principal este profilul: Uman sau Real. Mai contează opționalele, activitățile extrașcolare și, nu în ultimul rând, reputația liceului. 

Elena, mama unui absolvent de clasa a VIII-a: ”Ar fi tentat de a urma spre domeniul filologie datorită faptului că citește, în primul rând, și e mai familiarizat cu limba și literatura română decât matematică. Acest domeniu îl va ajuta în relațiile umane, vrem o schimbare de mediu, un mediu mai bun pentru copil. Ne-ar plăcea Caragiale, ne-ar plăcea Matei Basarab, sigur e și în funcție de media pe care el a obținut-o. Am vrea să aibă și alte activități care să-l dezvolte, sigur că un criteriu ar fi activitățile școlare și extrașcolare, teatru având în vedere că el are deja niște activități în CV-ul lui personal în această direcție.” 

Maria, mama unui absolvent de clasa a VIII-a: ”Media notelor obținute la Evaluarea Națională, poziția în ierarhia pe Municipiul București, precum și mediile de admitere din anii precedenți la liceele vizate. Un alt criteriu ar fi aptitudinile copilului și corelarea profilului cu orientarea profesională viitoare. În cazul nostru, un profil real matematică fizică, apoi nivelul de pregătire pe care-l oferă instituția de învățământ precum și reputația acesteia și ultimul criteriu, dar nu cel din urmă, proximitatea față de domiciliu.” 

Liliana, mama unui absolvent de clasa a VIII-a: ”Pe locul 1 siguranță, pe locul doi actul didactic, uniforma școlară iarăși e foarte importantă. (Reporter: Și în ceea ce privește specializarea, ce opțiuni ați avea? Real. Mate-Info, științele naturii?) Mate-Info. Ținând cont și de media de anul trecut, trebuie să fim realiști când facem opțiunile.” 

Sfaturi pentru elevi și părinți din partea profesorilor 

Profesorii îi sfătuiesc pe părinți și elevi să pună cât mai multe opțiuni în fișa de admitere. 

Daniela Dragomir, directoarea Școlii Gimnaziale „Ion Heliade Rădulescu” din București: ”Numărul de opțiuni trebuie să fie mai mare decât poziția elevului în ierarhie pentru a evita orice situație neplăcută. De asemenea, opțiunile se înregistrează în funcție de preferințele candidaților, primele opțiuni sunt cele mai dorite, iar la final se înregistrează opțiunile mai puțin dorite. Trebuie să ia în calcul în primul rând ierarhia, iar numărul de opțiuni trebuie să fie mai mare cu 20 de poziții cel puțin, mai jos. (Reporter: Dacă se întâmplă să nu intre în prima etapă de repartizare, ce se întâmplă mai departe cu ei?) Dacă elevii nu sunt repartizați în prima etapă, există o etapă de ajustări, de cazuri speciale, în perioada 31 iulie – 2 august și vor fi repartizați de către comisia municipiului București pe locurile rămase libere.” 

La admitere, contează doar media de la Evaluarea Națională, nu și mediile din gimnaziu. Anul acesta, procentul mediilor peste 5 este de 74,5%. În ceea ce privește mediile de zece, au fost doar 74, față de 466 anul trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE