Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A 17-a săptămână de proteste antiguvernamentale în Israel. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă

Israelienii continuă protestele față de planurile guvernului de a schimba modul de funcționare a sistemului judiciar. Zeci de mii oameni au ieșit sâmbătă în stradă la Tel Aviv, pentru al 17-lea weekend, pentru a-și manifesta dezacordul față de modificările susținute de premierul Benjamin Netanyahu.  

Oamenii purtau pancarte pe care scria “Istoria e cu ochii pe tine”, cu referire la premierul israelian, și au cântat imnul național.

Protestele au fost organizate înainte de noua sesiune parlamentară care urmează să înceapă luni. Ca de fiecare dată, protestatarii au acuzat guvernul că prin modificările legislative promovate încearcă să creeze un sistem autoritar.

Reforma susținută de premierul Netanyahu prevede, între altele, reducerea prerogativelor Curții Supreme și transmiterea acestora către Parlament, care va avea împuterniciri chiar și să anuleze unele decizii ale Curții. Criticii guvernului spun că modificările propuse l-ar ajuta personal și pe premier, care este judecat într-un dosar de corupție. Reforma ar putea interzice Curții Supreme să-l declare inapt sau nepotrivit pentru funcția ocupată.   

Protestatar: Majoritatea reprezintă 64 (de mandate în Parlament) și ei cred că pot, știți, insistă să meargă pe drumul lor, dar tot trebuie să păstreze democrația. Un mandat nu le oferă dreptul de a schimba sistemul, nu le dă dreptul de a crea o dictatură.

Protestatar: Sunt aici, la fel ca alte sute de mii de persoane, pentru a demonstra, pentru a cere ca guvernul să mențină o țară democratică. Fără democrație nu avem un sistem de sănătate, nu avem justiție, întregul vis sionist va eșua. Sunt aici și voi fi aici în fiecare săptămână, până când guvernul va cădea.

Sub presiunea străzii, a celor mai mari proteste din istoria țării, la sfârșitul lunii martie, Benjamin Netanyahu a anunțat “o pauză” în promovarea modificărilor de funcționare a sistemului judiciar. Chiar și așa, mobilizarea antireformă rămâne destul de puternică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE