Zeci de mii de oameni au ieșit din nou în stradă în întreg Israelul, după ce premierul Benjamin Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării. Ministrul s-a pronunțat împotriva planurilor controversate de reformare a sistemului judiciar, pe care și oamenii le contestă.
Israelienii nu cred în promisiunile premierului Benjamin Netanyah
Sute de oameni au reluat protestele față de legile justiției, desi șeful executivului a făcut un pas înapoi și a anunțat ieri că amână controversatul pachet de legi, până se va ajunge la un consens. Oamenii cer retragerea definitivă a legilor care aduc atingere independenței Justiției.
Demonstranții au ieșit pe străzile din Tel Aviv, cerând salvarea democrației. Deși numărul manifestanților nu a fost la fel de mare ca în zilele precedente, oamenii continuă să protesteze față de propunerile care vizează politizarea justiției și protejarea premierului, judecat pentru corupție.
”Nu am fost de acord sută la sută cu discursul de ieri al premierului. Cred că trebuie să arătăm în continuare și să strigăm că vrem o țară democrată, chiar dacă dezbaterea a fost oprită și lucrurile s-au calmat. Asta este bine, dar încă nu s-a sfârșit”, a declarat un protestatar.
”Nu ne vom opri până când nu se va întâmpla ceea ce am spus în discuția inițială, până când nu se vor opri ei. Nu vrem o amânare a legilor, vrem să oprească legislația și să aibă un dialog cu bună-credință”, a spus un alt participant la protest.
Chiar și cei care nu au mai ieșit în stradă după anunțul guvernului spun că nu au încredere în Netanyahu și aliații săi din coaliție. Un nou protest masiv a fost anunțat pentru sâmbătă seara, la Tel Aviv, acolo unde oamenii s-au întâlnit de mai bine de trei luni.
Guvernul va amâna proiectul de lege privind reforma justiţiei
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a amânat luni pentru luna viitoare decizia privind planul extrem de contestat de reformă a justiţiei, în contextul temerilor că cea mai gravă criză naţională din Israel din ultimii ani ar putea duce la fracturarea coaliţiei sale sau ar risca să escaladeze în violenţă, relatează Reuters.
Nu este clar încă dacă amânarea proiectului de lege pentru următoarea sesiune parlamentară, anunţată de partenerul de extremă-dreapta din coaliţia de guvernare, Puterea Evreiască, va da satisfacţie părţilor sau va detensiona o criză despre care şeful armatei, locotenent-generalul Herzi Halevi, a spus luni că reprezintă un moment fără precedent.
Ministrul Securităţii, Itamar Ben-Gvir, radical de dreapta, a spus că a fost de acord cu amânarea în schimbul unui angajament de a înainta proiectul de lege în următoarea sesiune a parlamentului.
Oponenţii acestui plan de a înăspri controlul parlamentului asupra proceselor judiciare au atras atenţia că acesta reprezintă o ameninţare pentru democraţie şi au mobilizat proteste ample împotriva sa. Susţinătorii legii, inclusiv fanii de fotbal de extremă-dreapta, au promis că vor contracara demonstraţiile.
Zborurile de pe Aeroportul Ben Gurion au fost oprite la sol, iar porturile maritime, băncile, spitalele şi serviciile medicale urmau de asemenea să îşi înceteze activitatea, în contextul în care şeful sindicatului naţional Histadrut a făcut apel la o grevă generală pentru a opri avansul schimbărilor judiciare.
Protestatarii, în fața casei lui Netanyahu
Mulțimea s-a adunat în fața casei lui Netanyahu din Ierusalim și a încălcat la un moment dat un cordon de securitate. Fluturând steaguri ale Israelului, demonstranții au scandat împotriva premierului. Demonstranții au reușit apoi să treacă de poliție și au ajuns și în fața parlamentului israelian. Mitinguri spontane au avut loc și în orașe alte orașe din țară, potrivit presei locale.
Într-o scurtă declarație televizată, fostul ministru al Apărării a avertizat că săptămânile de proteste față de planul judiciar reprezintă o amenințare la adresa securității țării.
Între timp, consulul general al Israelului la New York a anunțat că demisionează în semn de protest față de înlăturarea din funcție a ministrului Apărării.
Guvernul lui Netanyahu urmează să organizeze un vot parlamentar în această săptămână, cu privire la o lege care va acorda coaliției de guvernare ultimul cuvânt în ceea ce privește toate numirile în justiție. De asemenea, executivul încearcă să adopte legi care să acorde parlamentului autoritatea de a anula deciziile Curții Supreme. Criticii spun că legile vor reduce echilibrul și submina democrația din Israel.
Sute de mii de oameni au protestat în Israel pentru a 12-a săptămână consecutiv împotriva reformelor în justiție promovate de premierul Benjamin Netanyahu. Proiectul prevede sporirea controlului Guvernului asupra numirii judecătorilor, dar și limitarea controlului judiciar al legislației de către Curtea Supremă. Modificările propuse permit Parlamentului să anuleze deciziile instanțelor cu o majoritate simplă de voturi.
Aproape 200.000 de oameni, pe străzile din Tel Aviv
Poliția israeliană a folosit tunuri de apă împotriva protestatarilor care au blocat o autostradă în Tel Aviv. Planul guvernului de a-și spori controlul asupra sistemului judiciar a declanșat cea mai mare mișcare de protest din istoria Israelului. Aproape 200.000 de oameni au ieșit la manifestațiile din Tel Aviv, potrivit televiziunilor locale.
Unii protestatari erau îmbrăcați în halate roșii inspirate din romanul și serialul TV “Povestea slujitoarei”, ce descriu un viitor distopic. Pe pancartele purtate de mulțime scria "Netanyahu, întreaga lume te vede așa cum ești – un tiran" și "De la râu și până la mare cerem democrație".
Modificările la lege promovate de premierul Benjamin Netanyahu au atras critici dure și din partea foștilor prim-miniștri, a oamenilor de afaceri, dar și din partea reprezentanților armatei, care este cea mai respectată instituie din Israel. Chiar și așa premierul, care este cercetat pentru corupție, nu renunță la reforma sa.