Președintele american Joe Biden și omologii săi occidentali se întâlnesc la Washington pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Cifra în sine nu este motiv de sărbătoare, pentru că problemele sunt multe, pe un fond de insecuritate globală.
75 de ani de la înființarea NATO
Înființarea NATO a fost o idee de apărare colectivă. La numai patru ani după încheierea războiului mondial, lumea părea că se pregătește de noi conflicte.
Harry Truman, fost președinte al Statelor Unite ale Americii: „Există unii care susțin că acest tratat este un act agresiv din partea națiunilor care înconjoară Atlanticul de Nord. Acest lucru este absolut neadevărat”.
Acum, la 75 de ani de la acel moment ceremonial, NATO se dovedește mai necesară ca oricând. În Europa este un război, Rusia a invadat Ucraina. Un altul se desfășoară în apropiere, în Orientul Mijlociu. În Pacific, agresivitatea Chinei și dorințele hegemonice aduc noi motive de preocupare.
Ian Brzezinski, fost asistent al secretarului apărării pentru Europa și politica NATO: „Summitul nu va fi unul festiv, aniversar. Va fi un summit serios și acest lucru se datorează contextului serios în care are loc. Gândiți-vă la războiul din Ucraina, în care rușii obțin de fapt mici câștiguri în timp ce vorbim. Gândiți-vă la violența care ar putea escalada în Orientul Mijlociu. Gândiți-vă la agresivitatea crescândă a Chinei în zona indo-pacifică. Acest lucru creează un context foarte serios pentru discuțiile aliate”.
Și nu sunt singurele probleme ale NATO. Este acum o uniune defensivă de 32 de țări, dar unele au aderat la alianța militară rapid în ultimii ani, speriate de politica Rusiei la granițele lor.
Joe Biden, președintele SUA: „În ultimii ani, am adus parteneriatul transatlantic la noi culmi”.
Summitul de la Washington vine cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale din Statele Unite, în care o șansă de câștig are și fostul lider american Donald Trump. Un personaj oarecum egocentric, cu o viziune particulară despre ce înseamnă apărarea colectivă într-o alianță în care SUA au rolul major. În discuții anterioare cu lideri de peste Ocean, Trump spunea clar că America ar putea sta deoparte în caz de agresiune din partea Rusiei.
Donald Trump, candidat în alegerile prezidențiale: „I-am spus: Nu ai plătit? Ești delincvent?. El a răspuns: Da. Să spunem că s-a întâmplat (o agresiune din partea Rusiei – n.r.). Nu, nu te-aș proteja. De fapt, i-aș încuraja (pe ruși – n.r.) să facă ce naiba vor”.
Cei 32 de aliați din NATO se vor întâlni la Washington între 9 și 11 iulie, pentru a lua decizii importante cu privire la modul în care vor continua să-și protejeze miliardul de cetățeni, în condițiile în care lumea se confruntă cu cel mai periculos mediu de securitate de la Războiul Rece încoace.