Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sondaj Bloomberg: Joe Biden reduce diferența față de Donald Trump

Prestația slabă a lui Joe Biden în dezbaterea cu Donald Trump a ridicat numeroase semne de întrebare privind capacitatea șeful statului american de a mai susține un nou mandat.

La o săptămână distanță, publicația Bloomberg a făcut un sondaj în așa-numitele "swing states", adică statele indecise sau oscilante, în urma căruia Biden a redus la doar două puncte diferența până la Trump.

Este vorba de șapte "swing states", unde sondajele arată că Trump ar obține acum 47% din voturi, în timp ce Biden ar lua 45%. Din octombrie 2023, Bloomberg face periodic astfel de sondaje, iar acesta este cel mai echilibrat dintre ele și vine chiar după dezbaterea de pe 28 iunie.

Sondaj Bloomberg: Joe Biden reduce diferența față de Donald Trump

De remarcat este ceea ce a arătat acest sondaj în Michigan, unde Biden ar avea 48%, iar Trump, 43%. Pe de altă parte, cea mai mare diferență este în Pennsylvanya, unde Trump are 51%, iar Biden 44%. În statele Arizona, Nevada, Carolina de Nord și Georgia, Trump are avans între 1 și 3 procente.

Per ansamblu, în ciuda temerilor inclusiv ale taberei democraților, sondajul arată că diferența nu s-a schimbat prea mult după dezbatere față de situația dinaintea dezbaterii.

Numai că sondajul Bloomberg vine după altele făcute de New York Times, de exemplu, care arată că Trump și-ar fi mărit avansul și ar avea șase puncte avans la nivel național.

Interesant este că, imediat după acea dezbatere, doar 13% dintre cei chestionați au spus că Biden a câștigat duelul televizat cu Trump.

Joe Biden are 81 de ani, o vârstă considerată foarte înaintată pentru un mandat al persoanei care trebuie să reprezinte cea mai puternică națiune din lume. Unele publicații din SUA spun că democrații ar lua în considerare inclusiv retragerea lui Biden din cursa pentru președinția SUA.

Între timp, Biden a acordat un interviu amplu postului ABC, același care a găzduit dezbaterea sa cu Trump. Referitor la retragere, Biden a infirmat aceste zvonuri și a răspuns provocării pe care Trump i-a lansat-o, de a face un test cognitiv.

"Dacă Domnul Atotputernic ar coborî şi ar spune 'Joe, retrage-te din cursă', m-aş retrage din cursă. Dar nu va coborî. (...) Nimeni nu este mai calificat decât mine pentru a fi preşedinte sau pentru a câştiga aceste alegeri. Fac un test cognitiv în fiecare zi (...) Nu doar că fac campanie, dar conduc lumea", a spus Biden.

El a precizat că "nu crede" în sondajele care oferă avantaj rivalului său la nivel naţional şi în statele-cheie, spunând că, din punctul său de vedere, este "aproape la egalitate" cu Donald Trump.

Algerile din SUA au loc pe 5 noiembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE