România a devenit un veritabil El Dorado pentru mulți oameni veniți din Asia sau Africa. Peste 100 de mii dintre ei și-au găsit un loc de muncă, și trimit bani familiilor de acasă, exact așa cum făceau românii plecați în occident la începutul anilor `90. Experiența e similară și când vine vorba de integrarea în societate: nu e lipsită de situații mai puțin plăcute.
Faceți cunoștință cu Makki. A venit în urmă cu un an în România, din Etiopia. Acum s-a obișnuit cu țara noastră și nu s-ar mai întoarce acasă, deși a trecut și prin momente neplăcute, până să se angajeze.
Makki, hostess: Când am vorbit în engleză, mi-au spus că suntem în România și ar trebui să vorbesc limba română. Am fost puțin dezamăgită, dar aveam doar două săptămâni de când venisem în România.
Lucrează la un restaurant din Capitală iar acum colegii i-au devenit familie. Spune că a plecat de lângă rudele sale pentru a câștiga mai bine și știe că toți cei 5 frați așteaptă ajutorul său financiar.
Edmond a venit tocmai din Rwanda, iar interacțiunea aceasta cu persoane venite de oriunde a devenit ceva normal în Capitală și nu numai. Autoritățile spun că vorbim de peste 100 de mii de persoane venite din Asia sau Africa, aici în țară, pentru a lucra.
Dineș a venit din Nepal. A descoperit România după ce a văzut un documentar, iar acum spune că este locul de care s-a îndrăgostit.
Nu totul e lapte și miere pentru străinii care lucrează în România
Client: Îmi așteptam rândul la comandă, iar în fața mea erau doi copii de aproape 15 ani, îmbrăcați bine cu telefoane scumpe, făcând comentarii rasiste la adresa băiatului care le pregătea comanda. El, evident că nu înțelegea nimic din ce spun.
Gelu Duminică: Oricât de săracă ar părea România, în comparație cu țările din Vestul Europei, pentru țări din Asia, Africa, România este El Dorado. Ceea ce s-a întâmplat în anii `90, când pentru 500 de euro munceau românii de își rupeau spatele, uite că se întâmplă în România. Pentru 500 de euro pe lună, populația din Sri Lanka, Pakistan vin la noi să muncească.
Oficialii Ministerului Muncii spun că în momentul de față în România lucrează aproximativ 120 de mii de oameni veniți din Europa, Asia sau Africa. Cei mai mulți dintre ei vin din Nepal, aproape 19 mii, din Sri Lanka, aproape 13 mii și Turcia, puțin peste 11 mii.