Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

1 septembrie, Ziua Deltei Dunării. Rezervația biosferei, inclusă și în patrimoniul UNESCO, e cel mai tânăr pământ românesc, aflat încă în formare

Din 2008, de 1 septembrie sărbătorim Ziua Deltei Dunării. Asta după ce, în 1990, Delta și unitățile geografice vecine au devenit rezervație a biosferei, protejată prin lege.

Delta Dunării este cea mai mare zonă umedă din Europa și cea mai importantă rezervație naturală formată de-a lungul fluviului. Aproximativ 5.000 de specii de floră și faună sunt adăpostite de acest loc. De altfel, Delta Dunării este recunoscută ca una dintre zonele cu cea mai mare biodiversitate din lume, comparativ cu suprafața sa.

1 septembrie, Ziua Deltei Dunării

Delta găzduiește și cea mai întinsă zonă de stuf, dar și cea mai nordică pădure cu aspect subtropical din lume, Pădurea Letea. În apele Dunării trăiește morunul, cel mai mare pește de apă dulce de pe planetă, alături de ceilalți sturioni. Un morun poate atinge o lungime de 5-7 metri și o greutate de 1.500 sau chiar 2.000 de kilograme.

Delta Dunării este considerat „cel mai tânăr pământ românesc”, s-a format în decursul a 10.000 de ani și continuă să se extindă anual cu 40 de metri pătrați. Totodată, este cel mai bine conservată deltă din Europa.

Cu o suprafață de peste 5.600 de kilometri pătrați, Delta Dunării se află pe locul al treilea în Europa și pe locul 22 în lume. Doar 10 la sută din suprafața Deltei este zonă de uscat, iar peste 3.000 de kilometri pătrați sunt reprezentați de ecosisteme naturale acvatice și terestre, destinate reconstrucției ecologice și incluse în patrimoniul UNESCO.

Ca particularitate, din cele 30 de habitate din Deltă, care sunt protejate la nivel european, opt sunt cu titulatura de „strict protejate”, iar unele dintre ele se află doar în România. În plus, Delta Dunării are 20 de zone strict protejate, cu o suprafață totală de peste 50.000 de hectare, adică 9% din arealul total al Rezervației Naturale a Biosferei Delta Dunării.

  • În Delta Dunării se află cea mai întinsă zonă compactă de stuf din lume, cu o suprafață de 1.750 de kilometri pătrați.
  • În Deltă sunt și două plante carnivore, aldrovanda și otrățelul de baltă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE