Pe 1 ianuarie se celebrează Ziua Mondială a Păcii, sărbătoarea instituită de Biserica Romano-Catolică pe 8 decembrie 1967, pentru întărirea ideii de pace universală. Iar cel care a dorit ca această Zi Mondială a Păcii să fie pe 1 ianuarie a fost Papa Paul al VI-lea (1963-1978).
Pentru prima dată, evenimentul a avut loc pe 1 ianuarie 1968. În mod tradițional, Papa transmite un mesaj special.
Ziua Mondială a Păcii, instituită de Biserica Romano-Catolică
În primul său mesaj, Papa Paul al VI-lea a transmis lumii că ”Pacea este singura cale adevărată a progresului societății umane, și nu tensiunile provocate de naționalisme ambițioase, nici cuceririle prin violență, nici represiunile care servesc drept pilon principal pentru un ordin civil fals”.
În ultima zi din 2023, Papa Francisc a transmis tradiționalul mesaj și a abordat mai multe subiecte, precum progresul științei și tehnologiei drept cale spre pace, viitorul inteligenței artificiale - problemă pe care a mai comentat-o - teme fierbinți pentru etică, sau provocări pentru educație și pentru dezvoltarea dreptului internațional, conform egco.ro.
Pe 1 ianuarie 2024 se împlinesc 56 de ani de la instituirea acestei sărbători. Suveranul Pontif transmite acest mesaj, în mod simbolic, tuturor miniştrilor de externe din lume, conform www.vatican.va.
Iniţiativa a fost inspirată de scrisorile papale ''Pacem in Terris'' şi ''Populorum Progressio'', prin care papa Paul al VI-lea a recomandat ca Biserica să îndeplinească un rol mai însemnat în propovăduirii păcii mondiale.
Însă Ziua Internațională a Păcii rămâne pe 21 septembrie, după cum a fost ea proclamată de Organizaţia Naţiunilor Unite, în 1981.