Anunțul de decernare a Premiului Nobel pentru Pace din acest an, acordat activistului pentru drepturile omului Ales Bialiatski, aflat în închisoare în Belarus, grupului rus Memorial și organizației ucrainene Centrul pentru Libertăți Civile, a provocat critici mixte în rândul liderilor mondiali, al oficialilor și al grupurilor pentru drepturile omului, relatează Euronews.com.
Într-un tweet, președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a lăudat „curajul excepțional al femeilor și bărbaților care se opun autocrației”.
Emoții contradictorii printre vocile ucrainene
Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrij Melnyk, a descris includerea Rusiei și a Belarusului ca fiind „cu adevărat devastatoare”.
Anna Trushova, manager de comunicare la Centrul pentru libertăți civile din Ucraina, a declarat că au fost încântați să primească această recunoaștere.
„Când am aflat vestea, am fost stupefiați. A fost un început de zi grozav pentru noi. Nu ne așteptam la așa ceva. Considerăm că acest premiu este o recunoaștere respectabilă a activității noastre”, a spus ea.
Soția câștigătorului a declarat într-o postare pe Telegram că se simte „fericită” pentru premiul „neașteptat”, pe care îl vede ca pe o „recompensă pentru munca sa asiduă”.
Recunoaștere a luptei pentru libertate
Liderul opoziției din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, a salutat, de asemenea, anunțul - calificând premiul drept „o recunoaștere importantă pentru toți bielorușii care luptă pentru libertate și democrație”. Ea a îndemnat toți prizonierii politici să fie „eliberați fără întârziere”.
„Ales Bialiatski se află acum în închisoare de mai bine de un an și suferă foarte mult în celulele de pedeapsă din închisoare. Dar există mii de alte persoane care sunt deținute din cauza opiniilor lor politice”, a declarat Tsikhanouskaya.
Un purtător de cuvânt al Centrului Memorial de Apărare a Drepturilor Omului din Rusia a declarat că premiul este o dovadă că munca pe care o depune este valoroasă.
„Pentru noi, acesta este un semn că munca noastră, indiferent dacă este recunoscută sau nu de autoritățile ruse, este importantă. Este importantă pentru lume. Este important pentru oamenii din Rusia”, a declarat Tatyana Glushkova, membră a consiliului director al Centrului Memorial pentru Apărarea Drepturilor Omului.
Memorial a primit Premiul Saharov pentru libertatea de gândire în 2009. Însă autoritățile ruse au ordonat anul trecut închiderea organizației Memorial International, acuzând-o că a încălcat legea privind agenții străini din țară.