MUZICĂ
Tudor Monroe, românul care a compus imnul Cupei Mondiale din Qatar: "România e un loc al păcii, unde găsesc inspirația”
Tudor Monroe este singurul muzician român care a compus un imn al unui campionat mondial de fotbal. S-a întâmplat la Cupa Mondială de anul trecut, din Qatar. Tudor este născut la Zărnești, în județul Brașov. Dar și-a dorit succesul la scară mondială. Așa că și-a încercat norocul la Londra.
INTERVIU. Mihai Tacoi (Umbra), de la inginerie aerospațială la muzică: "Am reușit să văd arta și frumusețea și în științele tehnice"
Înființată în 2015, Umbra aparține unui val de nume importante ale scenei alternative și indie rock din România. Sau, cum le place lor să spună: “cântă rock alternativ pentru oamenii mari cu suflet de copil”.
Eurovision, concurs al diversității culturale. De la ABBA la Conchita Wurst, evoluția și impactul competiției muzicale
Eurovision este unul dintre cele mai longevive programe de televiziune din lume. A fost organizat prima dată în 1956 din dorința de a uni un continent distrus după cel de-al Doilea Război Mondial, dar și pentru a testa tehnologia de transmisie live, pe-atunci în curs de dezvoltare.
Republica Moldova se califică în finala Eurovision 2023, cu piesa „Soarele și Luna” interpretată de Pasha Parfeni
Piesa Republicii Moldova s-a calificat în finala Eurovision. „Soarele și luna”, interpretată de Pașa Parfeni s-a numărat printre cele 10 piese calificate în prima semifinală a concursului, la care au participat 15 țări.
INTERVIU. Trupa We Singing Colors: "Pare o muzică de nișă, însă energia pe care o transmitem e specială"
Trupa We Singing Colors a apărut în peisajul muzical în 2011 și o poți recunoaște cel mai ușor după fluieratul “Good Days, Bad Days”, care se aude de la primul album din 2014, “Made of wool, made of Heavy Metal”.
BLOOD NETWORK. Revine campania prin care donatorii de sânge primesc bilete la festivalurile de muzică Untold și Neversea
Organizatorii festivalurilor UNTOLD și Neversea dau startul celei mai longevive inițiative de donare de sânge din România, BLOOD NETWORK, care a ajuns, în acest an, la a 9-a ediție. De la începutul campaniei au fost salvate peste 60.000 de vieți.
Ce au în comun piesele "Thinking Out Loud" și "Let's get it on". Un juriu trebuie să decidă dacă Ed Sheeran a plagiat melodia lui Marvin Gaye
Un juriu, a cărui selecţie a început luni la un tribunal federal din New York, trebuie să răspundă la întrebarea dacă Ed Sheeran, un cunoscut cântăreţ britanic, a plagiat celebrul cântec "Let's get it on" al lui Marvin Gaye pentru hitul său "Thinking Out Loud".
Ed Sheeran prezintă în avanpremieră pe TikTok cea mai nouă piesă. Artiștii Occidentali susțin că TikTok este esențial pentru munca lor
TikTok s-a confruntat cu multă publicitate negativă în ultimele săptămâni. Compania chineză ByteDance, cea care deține platforma, a fost supusă unui control riguros de către autoritățile Occidentale care gestionează securitatea datelor.
INTERVIU. Paul Manolescu, solistul Eyedrops: “Facem muzica pe care am vrea noi să o ascultăm. E un act de terapie cu noi înșine”
Din copilărie a știut că o să facă regie de film. Totuși, din pasiune pentru muzică, în liceu a hotărât să lanseze o trupă, la care a renunțat în timp ce era deja student la Facultatea de Film. Câțiva ani mai târziu, însă, Paul Manolescu s-a întors la muzică.
INTERVIU. Dora Gaitanovici: "Cred că sinceritatea este foarte importantă atunci când faci muzică"
Dora Gaitanovici s-a făcut remarcată într-o emisiune de tipul talent show, iar anul trecut s-a aflat printre finaliștii Selecției Naționale Eurovision. Astăzi abordează un stil muzical autentic: rock progresiv melodic cu influențe folclorice și influențe din alternativ.
P. Diddy îi plătește lui Sting 5.000 de dolari pe zi. Rapperul nu ar fi cerut la timp dreptul să folosească piesa ”Every Breath You Take”
Rapperul american P. Diddy a dezvăluit că îi plătește lui Sting 5.000 de dolari pe zi, pentru că a "împrumutat”, în urmă cu 26 de ani, un fragment din celebra piesă ”Every Breath You Take” a trupei The Police pe care a folosit-o pentru hit-ul "I'll be missing you".
INTERVIU. Luise, solista trupei YellLow: "Ca să exprimi emoții, îți trebuie o doză de vulnerabilitate"
Luiza Popescu sau Luise, așa cum este cunoscută publicului său, a debutat pe scena underground-ului românesc alături de YellLow. O trupă cu un sound neconvențional, care și-a inventat propria nișă – med electro soul.
INTERVIU. Muzică între sensibilitate și putere: “IOVA este curajul meu”
IOVA a început să cânte de la vârsta de 11 ani, iar doi ani mai târziu avea deja prima trupă rock. Distribuirea într-un serial de televiziune a determinat-o să se mute la București mai repede decât se aștepta. Astăzi, artista compune muzică, scrie versuri și își cântă poveștile.
Cercetătorii au extras ADN din părul lui Beethoven, sperând să găsească indicii despre moartea sa. Aceștia au descoperit în schimb un secret de familie
La aproape 200 de ani de la moartea lui Ludwig van Beethoven, cercetătorii au prelevat ADN din fire de păr al compozitorului german, în căutarea unor indicii despre problemele de sănătate și pierderea auzului.
Trupa Delta pe Obraz, din Chișinău: de la poezii pe acorduri de chitară, la solidaritate prin muzică împotriva războiului
Delta pe Obraz este o trupă de rock alternativ din Republica Moldova. S-a născut dintr-o joacă. În 2016, doi studenți la actorie au pus poezii pe acorduri de chitară, oscilând sonor între poetry rock și folk.
Nicu Covaci, respins de Uniunea Compozitorilor. Ministrul Culturii: ”Ceva e profund greșit cu acest UCMR”
Ministrul Culturii a reacționat după ce Nicu Covaci, fondatorul legendarei trupe Phoenix, a fost respins la examenul de admitere în Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.
Terapia prin muzică ajută bolnavii cu cancer în Italia
Muzica poate face ca tratamentele dureroase și dificile să fie mai ușor de suportat pentru bolnavii cu maladii grave. În spitalul din orașul italian Bari muzica face parte din procedurile de tratament pentru tinerii și copiii cu cancer.
Poiana Brașov, pregătită pentru Festivalul Massif. Care sunt restricțiile de circulație în zonă
Din cauza numărului mare de participanți, vor fi, însă, restricții de circulație în zonă. Astfel, toți cei care vor să ajungă în stațiunea din masivul Postăvaru dinspre Brașov vor trebui să folosească doar transportul în comun pus la dispoziție de autoritățile locale.
Massif, primul mare festival al anului, în Poiana Brașov. Cât costa biletele și cazarea în perioada 3-5 martie
Începe unul dintre cele mai așteptate festivaluri ale anului, după Untold, la Cluj, și Neversea, la Constanța. În premieră pentru Poiana Brașov, Massif Festival aduce unii dintre cei mai renumiți artiști care vor urca pe șapte scene, instalate în mai multe locații din stațiunea montană.