MEDICAMENTE
Cel mai scump medicament din lume, aprobat în trei țări europene. De ce costă 2,5 milioane de euro și ce boală tratează
Libmeldy, un tratament pentru o boală rară, care costă 2,5 milioane de euro pe doză, este de acum disponibil în Irlanda, Belgia și Olanda. Este cel mai scump medicament care a primit aprobare oficială în țările europene.
Unde ducem medicamentele expirate? Teoretic, la spitale; practic, unele unități nu sunt pregătite să le primească
De la 1 ianuarie, oamenii ar trebui să aibă posibilitatea să aducă medicamentele expirate la spitale, private sau de stat, pentru a fi distruse. Însă, la 3 săptămâni de la începutul anului, majoritatea spitalelor nu au puse la punct toate procedurile pentru ca legea să se aplice.
Antibiotice fără rețetă, confuzie în farmacii. Ce se întâmplă dacă pacienții cer tratament, chiar dacă nu au o urgență
Ordinul Ministerului Sănătății privind eliberarea antibioticelor în farmacii pentru situații de urgență produce confuzii. Colegiul Farmaciștilor din București susține că documentul nu precizează clar că farmacistul este cel care decide dacă o situație este de urgență sau nu.
UPDATE. Ministerul Sănătății schimbă regulile, din nou: Se pot elibera antibiotice pentru 2 zile, fără prescripție, doar în situații de urgență
Se schimbă regulile în ceea ce priveste achiziția de antibiotice. Potrivit unui Ordin al Ministerului Sănătății, vom putea lua antibiotice de la farmacie fără rețetă, pentru două zile.
Cum știe farmacistul să aplice regula "antibioticului pe trei zile, fără rețetă". Expert: "Ar trebui să fim conștienți că ne facem rău"
România este fruntașă la consumul de antibiotice, conform Centrului European al Bolilor: doi din zece români consumă aceste pastile fără să aibă prescripție medicală.
Studiu: Primele antibiotice noi din ultimii 60 de ani pentru stafilococul auriu, descoperite cu ajutorul inteligenței artificiale
O nouă clasă de antibiotice pentru bacteria stafilococul auriu rezistentă la medicamente, descoperită cu ajutorul unor modele de învățare profundă mai transparente.
Oamenii de știință au descoperit noi antibiotice pentru bacteriile rezistente la medicamente, folosind inteligența artificială
O nouă clasă de antibiotice pentru bacteriile Staphylococcus aureus (MRSA) rezistente la medicamente a fost descoperită folosindu-se inteligența artificială.
Studiu. Medicamentele pentru ADHD pot crește riscul bolilor de inimă, dacă sunt administrate pe termen lung
Tratamentul pentru ADHD poate aduce complicații mai târziu, dacă este urmat pentru o perioadă mai lungă de timp. Cele mai noi date științifice arată că pacienții renunță la aceste medicamente încă din primul an de la administrare.
Consumul de antibiotice, la cote înalte în România. În zece ani, țara noastră nu a reușit să scadă consumul acestor medicamente
Suntem în fruntea țărilor europene când vine vorba de consumul de antibiotice. 1 din 4 români a cumpărat anul trecut antibiotice în baza unei rețete compensate eliberate de medicul de familie.
Situație critică în spitalul județean Craiova. Este criză de medicamente și materiale sanitare
Este criză de medicamente și materiale sanitare la Spitalul Județean de Urgență Craiova. Medicii sunt nevoiți să-i trimită pe pacienți la farmaciile din apropiere, pentru că în spital nu se găsește aproape nimic din ceea e necesar tratamentelor.
Băutura care promite să reducă la jumătate nivelul de alcool din sânge, în doar 30 de minute, va fi lansată în decembrie
Safety Shot, o nouă băutură care va detoxifia alcoolul din sânge, va fi lansată până la finalul acestui an. Va fi prima băutură brevetată care promite să reducă conținutul de alcool din sânge și să îmbunătățească activitatea sistemului nervos central.
Un medic palestinian din România descrie ororile războiului Israel-Hamas: ”Umanitatea se termină când vezi copii care se roagă la Dumnezeu să plouă ca să poată să bea apă”
Dr. Amin Zahra, un medic palestinian care lucrează la Spitalul Județean Brașov, a vorbit despre coșmarul pe care-l trăiesc civilii din Fâșia Gaza, la o lună de la declanșarea războiului dintre Israel și gruparea Hamas.
Franța emite un avertisment împotriva utilizării unor medicamente pentru răceală: ”Nu riscăm un accident vascular cerebral pentru un nas înfundat”
Agenția de medicamente din Franța a avertizat oamenii să nu ia decongestionante nazale obișnuite care conțin pseudoefedrină din cauza riscului de accident vascular cerebral sau atac de cord asociat acestora.
Farmaciștii independenți, în grevă japoneză. De trei luni, CNAS nu a plătit medicamentele compensate eliberate de farmacii
Românii reușesc tot mai greu să-și cumpere medicamente compensate. Unii pacienți cu boli cronice sunt nevoiți să vină din provincie până la București pentru a cumpăra ce le trebuie. De vină ar fi fondurile insuficiente.
Ani de așteptare pentru un medicament nou. Tratamentele inovative ajung în România mult mai târziu decât în alte țări
Ca să beneficieze de un medicament de ultimă generație, un pacient din România așteaptă doi ani în plus față de unul din Germania. Motivele țin de bani, de birocrație, de rapiditatea cu care se mișcă autoritățile din fiecare țară sau de interesele financiare ale producătorilor de medicamente.