MEDICAMENTE
Criză de medicamente în UE. 26 de țări din Europa au raportat un deficit de antibiotice
Este criză de medicamente în întreaga Uniune Europeană. Și asta din cauza unui val de infecții respiratorii și a capacității de producție reduse. 26 de țări de pe continent au raportat un deficit de antibiotice, potrivit Agenției Europene a Medicamentului.
Antibioticele nu trebuie utilizate în virozele necomplicate. Medicii de familie recomandă o schema de tratament adaptată fiecărui pacient
Asociaţia Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală avertizează, în contextul situaţiei epidemiologice actuale, că schemele de tratament trebuie adaptate fiecărui pacient în parte, în funcţie de vârstă, tipul de viroză, comorbidităţi şi nu sunt "universal valabile".
Cazurile de gripă limitează vizitele rudelor pacienților în spitale
Valul de infecții respiratorii obligă spitalele să ia măsuri speciale pentru limitarea numărului îmbolnăvirilor. Accesul în unitățile medicale este permis doar cu echipament de protecție, iar în mai multe spitale din Constanța și Iași, vizitele rudelor pacienților au fost interzise.
Medicamentele pe bază de rețetă s-ar putea scumpi. Producătorii spun că prețul acestora este reglementat și nu acoperă cheltuielile
Prețul medicamentelor care sunt eliberate cu rețetă ar putea crește, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. În acest moment, din cauza prețului mic de vânzare al acestora, nu sunt acoperite costurile de producție, susțin producătorii.
În căutarea medicamentelor. România se află în stare de alertă epidemică, din cauza gripei
Medicamentele pentru copii folosite în tratarea virozelor sau cele împotriva gripei se găsesc mai greu în unele farmacii, așa cum reiese și din imaginile pe care ni le-au trimis telespectatorii Euronews.
Guvernul din Franța a interzis vânzarea online de paracetamol până la sfârșitul lui ianuarie
Guvernul francez a interzis miercuri vânzarea online a produselor pe bază de paracetamol până la sfârşitul lunii ianuarie, pe fondul dificultăţilor continue de aprovizionare cu acest analgezic utilizat frecvent.
Numărul de boli respiratorii, ridicat în următoarele două luni. Medicul Adrian Marinescu: „Echilibrul va veni undeva din martie”
Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului "Matei Balş", a avertizat că numărul de infecții respiratorii va fi în continuare mare în lunile ianuarie și februarie.
Sărbători petrecute pe patul de spital. Rudele pacienților vindecați refuză să îi externeze
Mulți bolnavi își petrec sărbătorile în spital. Nu pentru că ar avea nevoie de îngrijiri medicale, ci pentru că rudele nu-i mai doresc acasă. Medicii încearcă în zadar să dea de urma familiei, prin Poliție, sau să-i ducă în alte spații cu ajutorul serviciilor de asistență socială.
Germania: Numărul oamenilor care suferă de infecţii sau boli a ajuns la dimensiuni istorice. În multe regiuni, aproape toate paturile de la ATI sunt ocupate
Numărul oamenilor care suferă de infecţii sau boli a ajuns la dimensiuni istorice în prezent în Germania, afirmă un medic de la ATI.
România, campioană la consumul de antibiotice în Europa
România ocupă primul loc în Europa la consumul de antibiotice, potrivit Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Creșterea rezistenței bacteriilor din cauza excesului de antibiotice devine, astfel, una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică.
Criza medicamentelor s-ar putea agrava. Producătorii propun o majorare a prețurilor cu rata inflației
Prețurile unor medicamente ar putea crește din cauza costurilor ridicate ale materiilor prime și energiei. Producătorii români cer ministerului Sănătății să permită o majorare de 15 procente în cazul medicamentelor ce costă sub 25 de lei.
Ministerul Sănătății: Utilizarea eronată a medicaţiei afectează milioane de pacienţi în întreaga lume
Ministerul Sănătăţii îndeamnă pacienţii să se informeze cu privire la utilizarea corectă a medicamentelor şi avertizează că utilizarea „eronată” a acestora afectează milioane de oameni din întreaga lume.
STUDIU | Un compus organic găsit în copaci ar putea combate infecțiile rezistente la antibiotice
Cercetătorii au descoperit că un compus natural găsit în scoarța unor copaci este capabil să omoare bacteriile rezistente la medicamente, făcându-l un potențial instrument-cheie în lupta împotriva superbacterilor.
Cabinetele medicilor de familie din Arad, „luate cu asalt” pentru tabletele cu iod: „Este o nebunie declanşată în mod gratuit de nişte declaraţii”
Numeroase cabinete ale medicilor de familie din Arad au fost „luate cu asalt" de pacienţi care cer reţete pentru eliberarea tabletelor cu iod, mulţi dintre solicitanţi fiind persoane peste 40 de ani, chiar pensionari, care nu trebuie să ridice aceste tablete distribuite de Ministerul Sănătăţii.
Medici de familie după anunțul lui Alexandru Rafila despre iodura de potasiu: „E posibil ca pacienții să aștepte câteva zile sau săptămâni pentru programare”
Medicii de familie din România au reacționat după ce ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut anunțul privind prezentarea persoanelor sub vârsta de 40 de ani pentru a obține rețeta necesară obținerii pastilelor cu iod.
Studiu | Medicamentele pot avea un efect negativ din cauza temperaturilor extreme
O serie de medicamente folosite împotriva aritmiei și pentru prevenirea cheagurilor, cum ar fi aspirina, pot să aibă un efect opus. Asta ne arată un studiu recent de la Școala de Sănătate Publică din Yale. Se întâmplă atunci când sunt temperaturi extreme.
Proteinele capabile să distrugă bacterii - speranţă pentru eliminarea unor boli infecţioase
Un grup de proteine din sistemul imunitar, capabile să distrugă bacteriile ar putea constitui cheia pentru dezvoltarea unor medicamente mai eficiente, care ar putea conduce la eliminarea anumitor boli, precum meningita sau pneumonia.