Înlocuirea cărnii roșii cu surse de proteine de origine vegetală, cum ar fi nucile și legumele, poate reduce riscul de diabet de tip 2, potrivit unui nou studiu.
Reducerea cantității de carne roșie pe care o consumați este o modalitate bună de a vă reduce amprenta de carbon și ar putea fi, de asemenea, mai bună pentru sănătatea dumneavoastră, potrivit Euronews Next.
Cercetătorii au descoperit că consumul a doar două porții de carne roșie pe săptămână ar putea expune oamenii la un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2, acest risc crescând odată cu un consum mai mare.
Studiul a fost publicat joi în The American Journal of Clinical Nutrition.
"Descoperirile noastre susțin puternic orientările dietetice care recomandă limitarea consumului de carne roșie, iar acest lucru se aplică atât la carnea roșie procesată, cât și la cea neprocesată", a declarat într-un comunicat primul autor Xiao Gu, cercetător postdoctoral la Universitatea Harvard.
Cercetătorii au analizat date de la peste 200.000 de persoane timp de până la 36 de ani. În acest timp, peste 22.000 de participanți au dezvoltat diabet de tip 2.
Fiecare porție zilnică de carne roșie procesată a fost legată de un risc cu 46% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, iar fiecare porție zilnică de carne roșie neprocesată a fost legată de un risc cu 24% mai mare.
Diabetul de tip 2 afectează modul în care organismul gestionează glucoza. Acesta îl împiedică să utilizeze insulina în mod corespunzător, ceea ce duce la niveluri ridicate de zahăr în sânge.
În timp, diabetul de tip 2 poate provoca daune grave organismului, în special nervilor și vaselor de sânge, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Alternative pe bază de plante
Oamenii de știință de la Universitatea Harvard au declarat că trecerea la mai multe surse de proteine vegetale, cum ar fi nucile și legumele, a fost asociată cu un risc cu 30% mai mic de diabet de tip 2. S-a constatat, de asemenea, că înlocuirea cărnii roșii cu produse lactate reduce riscul de diabet.
"Având în vedere constatările noastre și lucrările anterioare ale altora, o limită de aproximativ o porție pe săptămână de carne roșie ar fi rezonabilă pentru persoanele care doresc să își optimizeze sănătatea și bunăstarea", a declarat Walter Willett, autorul principal al studiului.
Rolul exact jucat de carnea roșie este greu de determinat fără cercetări suplimentare, dar o ipoteză este că prezența nitraților și nitriților în carnea roșie procesată ar putea avea un impact asupra pancreasului, organul care produce insulina.
Pe lângă o dietă echilibrată, OMS recomandă, de asemenea, să se mențină activ din punct de vedere fizic, cu cel puțin 30 de minute de exerciții fizice moderate în fiecare zi, pentru a ajuta la prevenirea diabetului de tip 2.
Consumul de carne roșie legat de alte afecțiuni
Carnea roșie a fost asociată cu alte afecțiuni în afară de diabetul de tip 2.
O meta-analiză publicată în 2015 a arătat că o porție de carne roșie pe zi a fost asociată cu un risc cu 19% mai mare de mortalitate prin boli cardiovasculare în rândul populației din SUA.
Deoarece carnea roșie este bogată în grăsimi saturate, aceasta poate crește nivelul colesterolului din sânge și poate provoca acumulări pe pereții arterelor.
Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, asocieri între consumul de carne roșie și un risc mai mare de apariție a cancerului colorectal și a cancerului de colon.