Medicina de gen înseamnă recunoaștea diferențelor biologice, particularităților și reacțiile la tratament ale organismului feminin comparativ cu cel masculin. Acesta este motivul pentru care țări cum ar fi Israel, SUA, Spania sau Marea Britanie dezvoltă strategii care privesc sănătatea femeii.
În țara noastră, Ministerul Sănătății lucrează la o strategie pentru sănătatea reproductivă şi sexuală a femeii.
Medicina de gen în România
Ioana Cristea a aflat că are cancer acum zece ani. Pe lângă această boală necruțătoare, are și alte opt diagnostice, cum ar fi limfedem grav, hipertensiune arterială și aritmii.
Ioana Cristea, pacientă oncologică: "Am făcut aproape 100 de cure de citostatice, radioterapii, tot ce se putea face. Intervenții chirurgicale, nu mai spun. Și aproape zece ani, practic, m-am luptat pe baricade să înving. Asta având în vedere că am fost trimisă acasă, fără șanse"
Cancerul de prostată și cel testicular sunt, de exemplu, specifice sexului masculin, în timp ce cancerul de sân este principala cauză a deceselor provocate de cancer la femei, arată datele Comisiei Europeane, urmat de cancerul de col uterin, determinat de infecția HPV.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: "Avem destul de multe activități care vin în sprijinul acestei problematici a sănătăţii femeii, însă ceea ce constatăm este că ele nu sunt cumva articulate și integrate. Și atunci lucrăm la câteva lucruri pe care încercăm să le rezolvăm. Unul dintre ele este o strategie pentru sănătatea reproductivă și sexuală a femeii. Avem un grup de lucru care este destul de avansat din acest punct de vedere."
Sănătătea femeii nu înseamnă doar afecțiuni care țin de sănătatea reproductivă. Bolile cardiovasculare sunt responsabile de mai multe decese la femei decât la bărbați, avertizează Institutul European pentru Sănătatea Femeii.
Cătălina Poiană, medic endocrinolog: "La femeile în postmenopauză, se pierde efectul protector pe care îl aveau estrogenii asupra funcției cardiovasculare, motiv pentru care, la ani de zile de la instalarea menopauzei, poate să crească riscul de boală coronariană".
Femeile au un risc cu peste 50% mai mare de a dezvolta reacții adverse la medicamente, în comparație cu bărbații.
Carolina Negrei, doctor medicină internă, reumatologie și expert în toxicologie: "În studiile non-clinice, dar și în studiile clinice sunt mai puțin incluse femeile. Vorbim despre anumite diferențe. Aceste diferențe pot genera reacții adverse mai frecvente sau anumite echipamente ce nu sunt în acord cu structura organismului unei femei".
Israelul, una dintre țările cele mai avansate din punct de vedere al sistemului medical, ține cont de medicina de gen în majoritatea spitalelor.
Reuven Azar, Ambasador al Israelului în Romania: "Avem acum, într-unul din spitalele Ministerului Sănătății, în Beilinson, un centru pentru medicina de gen. Ministerul Sănătății din Israel a creat comitetele interne și comitetele consultative externe privind medicina de gen."
Tot Israelul a implementat o strategie de a atrage cât mai multe femei să devină medic ginecolog. Astfel, acum, doar jumătate dintre doctorii care au această specialitate sunt bărbați, chiar dacă, în urmă cu zece ani, ei erau predominanți. SUA și țările din vestul Europei au dezvoltat strategii pentru sănătatea femeii.