Cineastul Jean-Luc Godard, considerat părintele Noului Val din cinematografia franceză, a murit, marți, la vârsta de 91 de ani, după ce a recurs la sinucidere asistată.
Informația a fost confirmată pentru AFP de consilierul familiei regizorului.
''Domnul Godard a recurs la asistenţa legală în Elveţia pentru moarte voluntară ca urmare a unor 'multiple patologii invalidante', potrivit termenilor raportului medical'', a explicat Patrick Jeannere, conform Agerpres.
Reprezentantul familiei regizorului a confirmat astfel o informația publicată de ziarul Libération.
Sinuciderea asistată este autorizată în Elveția. Pedepse cu închisoarea pentru cei care procură substanțe mortale
În Elveția există mai multe de forme de asistență pentru deces, printre care eutanasia pasivă şi asistenţa pentru sinucidere. Cea mai comună este asistenţa pentru sinucidere. Practica nu este reglementată într-o manieră specifică, însă este autorizată în anumite condiții.
De exemplu, o persoană care ”dintr-un motiv egoist” oferă asistență pentru sinucidere unei alte persoane căreia îi procură o substanță mortală riscă pedepse de până la cinci ani de închisoare și o sancțiune pecuniară.
Cu toate acestea, organizații precum Exit furnizează asistență pentru sinucidere în cadrul legii atâta vreme ''cât niciun motiv egoist'' nu le poate fi reproşat, notează sursa citată.
Practica asistenţei pentru sinucidere este guvernată de coduri de deontologie medicală. Organizația Exit a acordat asistență pentru sinucidere unui număr de 1.400 de persoane în 2021.
Sinuciderile asistate s-au înmulţit anual în ultimii ani în Elveţia, de la 187 de cazuri în 2003, la 965 în 2015, potrivit Oficiului federal pentru statistică. După o mică diminuare în 2016, numărul lor a început din nou să crească.