Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski, vizită în locul prin care trupele ucrainene au pătruns în Rusia

Volodimir Zelenski a făcut prima vizită în zona pe unde trupele Kievului au intrat în Rusia. Între timp, Ambasada SUA în Ucraina avertizează că Rusia ar putea ataca masiv în toată Ucraina în zilele următoare. De cealaltă parte, Vladimir Putin acuză că trupele ucrainene au vrut să lovească centrala nucleară de la Kursk.

Zelenski, în vizită în locul prin care ucrainenii au pătruns în Rusia

Președintele Ucrainei a vizitat regiunea Sumî, aflată la granița cu Rusia, mai exact cu zona rusă Kursk, unde trupele Kievului au lansat o incursiune, pe 6 august. Volodimir Zelenski a fost acolo împreună cu șeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, și s-a întâlnit cu guvernatorul regional.

Trupele ucrainene revendică ocuparea a zeci de localităţi şi sute de kilometri pătraţi din zonă. Rusia a fost prinsă nepregătită de ofensivă și se pare că pregătește recruți pentru a respinge unele dintre cele mai întărite unități din Ucraina.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Operația noastră în regiunea Kursk e lupta noastră. Se iau măsuri, controlăm zonele desemnate. Şi le mulţumesc tuturor băieţilor noştri, tuturor unităţilor noastre pentru continuarea refacerii fondului de schimb."

În timp ce incrusiunea din Kursk continuă, dronele ucrainene au lovit și o bază aeriană din regiunea Volgograd. Un clip postat anonim pe canalul Telegram arată cum fumul negru și gros se ridică spre cer.

Guvernatorul regional Andrei Bocearov a confirmat că o instalație a Ministerului Apărării a luat foc, după ce a fost atacată cu drone în zona Oktyabrsky. Autoritățile locale ruse anunță și că pe străzile mai multor oraşe din regiunea Kursk sunt montate adăposturi antiaeriene modulare.

Putin spune că ucrainenii au vrut să lovească centrala nucleară Kursk

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, anunță că a alertat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, după ce ucrainenii au țintit centrala nucleară din regiune. Agenția cere reţinere maximă în jurul obiectivului, pentru a se evita un accident nuclear care ar putea avea consecinţe radiologice grave.

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse: "Inamicul a încercat să lovească centrala nucleară Kursk peste noapte. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a fost informată. Ei promit să vină la fața locului și să trimită specialiști pentru a evalua situația. Sper că aceasta va fi rezolvată în cele din urmă."

În timp ce Ucraina se pregătește să sărbătorească Ziua Independenței, ambasada americană de la Kiev avertizează asupra riscului unor atacuri puternice, cu rachete și drone, din partea Rusiei.

Sâmbătă se împlinesc 33 de ani de când Ucraina s-a desprins de Uniunea Sovietică. Situația este tensionată pe frontul de est al țării, unde trupele ruse înaintează constant şi au ajuns la circa zece kilometri de Pokrovsk. Orașul din Donețk este un important centru logistic în regiune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE