Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Serviciul ucrainean de Informații Militare anunță că a distrus trei avioane moderne rusești și a avariat cinci pe teritoriul Rusiei

După incursiunea militară în Kursk, ucrainenii își continuă acțiunile militare pe teritoriul rus. Serviciul ucrainean de Informații Militare (GUR) anunță că a reușit un atac asupra bazei aeriene de la Savasleika, în regiunea Nijni Novgorod, lla 300 de kilometri de Moscova, în care a distrus trei aeronave de luptă și a avariat alte cinci avioane.

Printre aparatele de zbor distruse se numără și un MiG-31K/I, unul dintre cele mai moderne avioane rusești, capabil să transporte și rachete balistice Kinjal, cele mai performante din arsenalul armatei ruse, folosite intens la bombardarea Ucrainei.

Ucrainenii au bombardat un alt aerodrom din Rusia

Baza aeriană Savasleika este locul unde se află cele mai multe MiG-31K și unde au început testele cu avioanele modernizate. Doar în luna august, ucrainenii ar fi reușit „să facă inutilizabile” peste 25% dintre avioanele ruse MiG 31K. Rușii ar dispune de cel mult 24 de avioane MiG-31K, conform analiștilor militari occidentali.

Armata Kievului a mai distrus două avioane Ilyushin Il-76, care sunt folosite la transport de echipament greu militar. În ianuarie, ucrainenii au reușit să doboare o astfel de aeronavă de mare gabarit, cu patru motoare.

Printre celelalte cinci avioane avariate, s-ar număra un alt MiG-31, după cum precizează sursa citată. GUR spune că atacul a fost realizat cu ajutorul dronelor și a avut loc în perioada 13-16 august, însă totul a fost făcut public abia acum, din motive ce țin de securitatea informației militare.

Tot la acea dată, ucrainenii au lovit un depozit rusesc de combustibil și au avariat alt MiG-31K/I. Armata ucraineană spune că, potrivit imaginilor din satelit, în momentul atacului de la baza Savasleika se aflau 11 avioane de vânătoare MiG-31K/I, un Ilyushin IL-76 și cinci elicoptere Mi-8 și Mi-24.

Rușii au raportat explozii și la bazele aeriene de la Borisoglebsk și Baltimore, din regiunea Voronej, pe data de 14 august. Atacul a fost confirmat de ucraineni, care au precizat că au vizat avioane Su-34 și Su-35 aflate pe cele trei aerodromuri.

Pe 9 august, ucrainenii au reușit să distrugă peste 700 de bombe care se aflau într-un depozit din Lipetsk, conform publicației Kyiv Independent.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE