Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Violențe în partea palestiniană a orașului Ierusalim. Mii de polițiști, prezenți înainte de Ziua Drapelului

Au izbucnit violențe în partea palestiniană veche a Ierusalimului, între naționaliștii israelieni și palestinieni. Ciocnirile au avut loc în zona palestiniană a orașului, unde are loc un marș la care iau parte mii de israelieni.

Unii au scandat sloganuri antiarabe și antiislamice, au dansat și au fluturat steaguri ale statului evreu. Peste 3.000 de polițiști au fost trimiși pe străzi, potrivit purtătorului de cuvânt al Poliției.

Violențe în partea palestiniană a orașului Ierusalim

"Faptul că israelienii se deplasează prin Israel cu steaguri israeliene nu este incitant, este doar o sărbătoare națională care va avea loc", a spus acel purtător de cuvânt, citat de Al Jazeera.

Cinci persoane au fost reținute în urma ciocnirilor. De teama violențelor și atacurile rasiste, mai mulți comercianți palestinieni și-au închis afacerile în zonă.

Evenimentul este considerat provocator de către palestinieni. Se ține anual în ziua care marchează cucerirea de către Israel a Ierusalimului de Est, în războiul din 1967, din Orientul Mijlociu. Atunci au fost ocupate locurile sfinte pentru evrei, creștini și musulmani din orașul vechi.

Și în urmă cu trei ani au avut loc violențe în acea zonă, ceea ce a dus la declanșarea unui război de 11 zile în Gaza. Anul trecut, la acest eveniment au participat grupuri de tineri evrei care au scandat "Moarte arabilor!".

Israelul consideră că tot orașul Ierusalim, inclusiv Ierusalimul de Est, pe care l-a cucerit în războiul din 1967 și pe care l-a anexat într-un demers nerecunoscut la nivel internațional, este "capitala eternă și indivizibilă" a statului evreu.

De cealaltă parte, palestinienii consideră marșul ca pe o provocare, mai ales că ei își doresc ca Palestina să devină un stat independent.

A existat și o reacție a Hamasului, care a îndemnat la "mobilizare generală și confruntare" în Ierusalim și în Cisiordania ocupată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE