Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israelul anunță că este pregătit să atace gruparea libaneză Hezbollah

Israelul este pregătit să deschidă un al doilea front în nordul țării, pentru a lupta cu organizația islamistă Hezbollah, din Liban. Anunțul a fost făcut de premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, care a vizitat zona de lângă granița cu Libanul, teritoriul des atacat cu rachete de Hezbollah. În același timp, armata israeliană își continuă operațiunile în Fâșia Gaza.

Israelul anunță că este pregătit să atace gruparea libaneză Hezbollah

Lângă frontiera cu Liban, în ultimele zile, au izbucnit incendii puternice de vegetație, după loviturile cu rachete ale grupării Hezbollah. Mai mulți civili din ambele țări au fost evacuați din zonă de frontieră. Milițiile islamiste libaneze atacă Israelul de anul trecut, după ce a izbucnit războiul din Fâșia Gaza.

Bejamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului: "Ieri, pământul ardea aici și mă bucur că l-ați stins. Dar pământul a ars și în Liban. Cine crede că ne va face rău și că vom sta cu mâinile în sân face o mare greșeală. Suntem pregătiți pentru o acțiune foarte puternică în nord. Într-un fel sau altul, vom restabili securitatea în nord."

Între timp, armata israeliană își continuă operațiunile din Fâșia Gaza, iar negocierile privind un armistițiu sunt blocate. Israelul insistă pe o încetare temporară a focului, pentru eliberarea ostaticilor, iar organizația militantă palestiniană Hamas vrea un acord de încetare a războiului.

Osama Hamdan, reprezentant Hamas: "Așteptăm acum o poziție clară a Israelului în această privință, asupra căreia există un consens internațional. Facem apel la mediatori să obțină o poziție clară cu privire la ocupația israeliană, prin angajarea unei încetări permanente a focului și a unei retrageri complete în această privință. Aceasta este poziția pe care am transmis-o mediatorilor. Aceasta este poziția națională care reprezintă grupările palestiniene de rezistență. Am informat despre acest lucru echipa noastră de negociatori care ne reprezintă."

Până la un acord de încetare a focului, civilii din Fâșia Gaza continuă să sufere din cauza lipsei de alimente, apă potabilă și medicamente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE