Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viktor Orbán e la un pas să înființeze un nou grup extremist în Parlamentul European, numit „Patrioți pentru Europa”

Viktor Orbán, premierul Ungariei, are motive de satisfacție - noua alianţă de extremă dreapta în Parlamentul European are suficiente partide pentru a obţine statutul de grup în legislativul european. Orbán a anunţat că luni va avea loc la Bruxelles o întâlnire cu partidele care formează acest nou grup.

„Patrioți pentru Europa”, alianța de extremă dreapta a lui Viktor Orbán, are suficiente partide pentru deveni grup în Parlamentul European

Noua alianţă avea nevoie de sprijinul partidelor din şapte ţări pentru a fi recunoscută ca grup de sine stătător în Parlamentul European.

Viktor Orbán, liderul naţionalist ungar, a cărui ţară deţine de la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, şi-a anunţat pe 30 iunie intenţia de a forma noul grup parlamentar, numit „Patrioţi pentru Europa”. Alături, îi stăteau partidul de extremă dreapta austriac şi mişcarea centristă a fostului prim-ministru al Cehiei. De atunci, cinci partide din diferite ţări şi-au anunţat aderarea. Este vorba despre Partidul pentru Libertate (PVV) al olandezului Geert Wilders, partidul portughez Chega, partidul spaniol VOX, Partidul Popular Danez şi cel de extremă dreapta separatist flamand Vlaams Belang. Astfel, şapte ţări sunt acum reprezentate în alianţa intitulată „Patrioţi pentru Europa”, o condiţie importantă pentru a forma un grup parlamentar în viitoarea legislatură europeană.

„Începe o nouă eră”, a proclamat el, adăugând că noul grup „va schimba politica europeană”.

Premierul Ungariei a anunţat că luni va avea loc la Bruxelles o întâlnire cu partidele care formează acest nou grup. Potrivit acestuia, ar urma ca și partidul de extremă dreaptă francez Adunarea Naţională (RN) să-şi facă la rândul său cunoscută decizia „după turul doi al alegerilor legislative” anticipate din Franţa, care are loc duminică. Dacă RN ar decide să se alăture, ar prelua de facto conducerea din punct de vedere al numărului de deputaţi, cu cei 30 de europarlamentari ai săi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE