Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul condus de Viktor Orbán va prelua președinția UE sub sloganul ”Make Europe Great Again”, o adaptare după cel folosit de Trump

Ungaria va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene începând cu 1 iulie. Sloganul guvernului de la Budapesta, condus de Viktor Orbán, va fi ”Make Europe Great Again”, o adaptare după cel folosit de Donald Trump la alegerile din 2016. De altfel, liderul republicanilor din Statele Unite ale Americii are o relație apropiată cu premierul maghiar. Ambii au criticat în repetate rânduri sprijinul oferit de partenerii occidentali Ucrainei.

Guvernul lui Viktor Orbán, la cârma Uniunii Europene, sub motto-oul ”Make Europe Great Again”

Ministrul maghiar pentru afaceri europene a declarat că Ungaria va căuta soluții pentru problemele reale cu care se confruntă Europa. Oficialul a precizat că războiul din Ucraina, imigrația și schimbările climatice sunt circumstanțe excepționale în care Ungaria preia această funcție. Aceasta va deține președinția Consiliului Uniunii Europene din 1 iulie până în 31 decembrie.

János Bóka, ministrul pentru afaceri europene al Ungariei: „Ungaria, ca țară care va prelua președinția (Uniunii Europene n.r.), caută soluții reale pentru problemele reale cu care se confruntă Europa. O vom face în spiritul unui dialog deschis și onest, astfel încât Europa să devină unitate prin diversitate. La începutul acestui nou ciclu instituțional, putem iniția o dezbatere și putem arăta direcția în ceea ce privește problemele care sunt importante pentru noi”.

Viktor Orbán este considerat cel mai apropiat aliat al lui Vladimir Putin din Uniunea Europeană. Anul trecut, premierul maghiar a încercat să blocheze un ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, dar într-un final, a cedat.

Ungaria se opune și politicii europene privind migrația. Premierul Orbán a declarat în repetate rânduri că țara sa nu va pune în aplicare deciziile UE privind migrația. El a respins în special decizia prin care țările membre se angajează să găzduiască un anumit număr de solicitanți de azil.

Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene se asigură, prin rotaţie, la fiecare şase luni, între statele membre. Țara care preia funcția trebuie să asigure continuitatea agendei UE.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE