George Simion, liderul AUR, susține că a discutat cu premierul Italiei, Giorgia Meloni, despre unificarea extremei-drepte din Europa. El a fost prezent la un festival organizat de partidul Frații Italiei, condus de Meloni. Liderul AUR este tot mai prezent la evenimente externe în încercarea de a obține vizibilitate și pe plan european. Fosta sa colegă de partid, Diana Șoșoacă, pare că i-a luat-o înainte. Publicația Le Figaro i-a făcut deja un profil, în care punctează orientarea prorusă și antiamericană.
George Simion, prezent la un festival organizat de partidul Frații Italiei
George Simion, liderul AUR, susține că a discutat cu premierul Italiei, Giorgia Meloni, despre formarea unei alianțe latine a partidelor așa-zis patriotice. El a fost prezent la un festival organizat de partidul Frații Italiei, condus de Meloni. Deși nu a urcat pe scenă alături de liderii proeminenți, Simion și-a făcut selfie în culise, alături de Meloni, căreia i-a oferit un tablou cu columna lui Traian.
Liderul AUR s-a văzut pentru scurt timp și cu Papa Francisc. A ținut să puncteze momentul printr-o fotografie publicată pe o rețea socială. Este un semnal clar că liderul naționalist se pregătește de campanie și încearcă să obțină vizibilitate și pe plan european.
Între timp, fosta colegă de partid Diana Șoșoacă a ajuns deja în lumina reflectoarelor presei internaționale. Dacă în trecut propaganda rusă reprezentată de Sputnik era cea care îi lăuda pe George Simion și pe Diana Șoșoacă, acum publicația Le Figaro i-a făcut un profil acesteia din urmă. ”Vulgară, agresivă, insultând și vociferând, demagogă, epitetele nu sunt de ajuns pentru a descrie stilul acestei candidate”, scrie Le Figaro.
Șoșoacă este o filorusă, antiamericană și antieuropeană asumată, mai notează jurnaliștii francezi. De altfel, rămâne celebru episodul vizitei la București a lui Volodimir Zelenski. Discursul președintelui Ucrainei în Parlamentul României a fost anulat din cauza amenințărilor lansate de Șoșoacă și Simion că vor bruia evenimentul.
Curent naționalist și extremist în Europa
Analiștii vorbesc despre un curent naționalist și extremist în Europa, pe fondul războiului din Ucraina și al dificultăților economice ce derivă de aici.
Țările de Jos sunt un exemplu în care extremiștii au reușit să câștige alegerile interne. În Germania, extrema dreaptă reprezentată de AFD are șanse să obțină un scor bun la următoarele alegeri europene. Și în Franța Adunarea Națională a lui Marine Le Pen a avut un scor bun la ultimele legislative.
Demersuri privind formarea unei alianței a extremei drepte au mai existat și în trecut. Este de așteptat ca negocierile politice să aibă loc în perioada următoare, pentru că toate partidele se pregătesc pentru alegerile europene care vor avea loc în iunie, anul viitor.