Nava-școală „Mircea” a acostat în Portul Militar Constanța după o lună în care a efectuat un marș de instrucție pe Marea Mediterană.
La începutul lunii iulie, studenți de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța și câțiva studenți străini au plecat într-un voiaj cu velierul istoric. Au parcurs peste 2.000 de mile marine, iar instrucția a durat 28 de zile.
La bordul velierului au fost 64 de studenți din anul al doilea de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, dar și 10 studenți străini de la academii navale partenere din Bulgaria, Polonia, Turcia, Letonia, Italia și Spania.
Este o tradiție ca în momentul în care intră în port, cadeții să facă salutul de la înălțime, de pe catarge. Cel mai înalt punct este la 44 de metri. Urcarea în arboradă (n.r. ansamblu de catarge) a cadeților este testul suprem în cadrul marșului de instrucție.
Bricul Mircea, în tranzit prin Canalul Corint
Iată imagini spectaculoase cu bricul Mircea, în tranzit prin Canalul Corint, cel care face legătura între Marea Egee și Marea Ionic. Canalul, lung de 6,3 kilometri, a fost construit în urmă cu 130 de ani și are o lățime de doar 25 de metri, în cel mai îngust punct al său.
În imaginile surprinse în timpul traversării se vede cum bătrânul velier înaintează încet, cu velele strânse și vergile poziționate oblic.
Membrii echipajului au descris momentul ca fiind „ceva ce trăiești numai o dată în viață”.
Nava școală Mircea a mai tranzitat Canalul Corint în 2018.