Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania va reduce la jumătate ajutorul militar pentru Ucraina. Cum este motivată decizia

Germania va diminua la jumătate ajutorul militar pentru Germania în 2025, în pofida unei posibile reveniri la Casa Albă a lui Donald Trump. Republicanul a amenințat că, sub conducerea sa, Statele Unite ar putea sista ajutorul militar oferit Guvernului de la Kiev în războiul cu Rusia, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Proiectul de buget al Germaniei pentru anul 2025 prevede că ajutorul militar oferit Ucrainei de către statul german va fi diminuat la patru miliarde de euro, față de opt miliarde de euro, cât este în prezent.

Germania consideră că Ucraina își va putea finanța achizițiile militare prin ajutoarele oferite de Uniunea Europeană și Statele Unite, precum și cu creditul de 50 de miliarde de dolari oferit de statele G7 şi garantat cu veniturile obținute de pe urma activelor ruseşti îngheţate în Occident în urma sancţiunilor impuse Rusiei. De altfel, Washingtonul a insistat ca acest împrumut să fie acordat rapid, iar ideea a fost agreată de aliaţii europeni. În acest mod, Ucraina nu ar risca să rămână fără fonduri în anul 2025 dacă Donald Trump redevine preşedinte.

Trump l-a ales luni să-i fie vicepreşedinte dacă câştigă alegerile pe senatorul J.D. Vance, care se opune furnizării de ajutor militar Ucrainei, notează sursa citată.

Germania, printre cei mai mari finanțatori ai ajutorului militar pentru Ucraina

Germania este, după Statele Unite, a doua țară în ordinea finanțatorilor ajutorului militar acordat Ucrainei după invazia rusă. Cu toate acestea, Guvernul de la Berlin este criticat pentru că nu îndeplinește obiectul NATO de a acorda 2% din PIB pentru bugetul alocat apărării.

În schimb, statul german a promis că va atinge această țintă în 2025, alocând Armatei 75,3 miliarde de euro în proiectul de buget.

După ce a neglijat zeci de ani investițiile în domeniul Apărării, Germania va trebui de acum înainte să cheltuie sume semnificative pentru a-şi completa stocurile de arme, mai ales de muniţii, diminuate considerabil în urma ajutorului oferit Ucrainei, acest ajutor incluzând şi trei sisteme antiaeriene americane Patriot.

Un procent de 40% dintre cetăţenii germani chestionaţi în cadrul unui sondaj în luna mai au sugerat reducerea finanţării pentru susţinerea Ucrainei în războiul cu Rusia, printre soluţiile pentru bugetul Germaniei, ţară unde o prevedere constituţională limitează marja de manevră a Guvernului federal de se îndatora.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE