Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Via Transilvanica, inclusă de Times în topul destinațiilor extraordinare, în 2024

Via Transilvanica sau ”drumul care unește” comunități din sate tradiționale cu peisaje pitorești din România a fost inclusă de publicația prestigioasă ”Time” printre cele 100 de destinații extraordinare pe care merită să le vizitezi în 2024. Traseul de 1.400 de kilometri, inaugurat în urmă cu aproape doi ani, a devenit o atracție pentru iubitorii de drumeții, ciclism și echitație din întreaga lume. Reprezentanții asociației ”Tășuleasa social”, care au inițiat acest proiect, spun că Via Transilvanica este ”un adevărat ambasador al României care-și propune să revitalizeze sate uitate de timp, oferă experiențe unice în comunități cu tradiții, istorie și cultură diverse”.

”Călătorii curioși să descopere pădurile virgine ale României și ecoturismul său lent ar trebui să își îndrepte privirile spre noua Via Transilvanica pe distanțe lungi, un traseu care traversează țara în diagonală de la Mănăstirea Putna din Bucovina până la Drobeta-Turnu Severin, pe malul Dunării. Inaugurată în octombrie 2022, acest traseu de 882 de mile pentru drumeții, ciclism și echitație a fost fondat de ONG-ul românesc Tășuleasa Social pentru a revitaliza peste 400 de comunități seculare marginalizate de depopulare și constrângeri economice”, scrie publicația Time.

Via Transilvanica, traseul pentru turiști cu rucsacul în spate care se bucură de farmecul sălbatic

”Supranumit «drumul care unește» pentru accentul pus asupra comunității, proiectul aduce călătorii prin sate tradiționale care în care oamenii trăiesc de pe urma pământului, primind turiști cu rucsacul în spate care se bucură de farmecul sălbatic al Transilvaniei. Vizitatorii pot rezerva o cameră la un hotel sau la un han sau pot căuta cazare în casele localnicilor și în casele parohiale, unde se servesc mese gătite acasă, cu produse din gospodărie. Ghidurile detaliate ale călătorilor și motocicliștilor detaliază opțiunile de cazare pentru fiecare traseu”, arată sursa citată.

12 situri din patrimoniul mondial UNESCO, pe Via Transilvanica

”Borne unice din andezit sculptate de artiști marchează fiecare kilometru al traseului, făcând din aceasta una dintre cele mai mari expoziții de sculptură în aer liber din lume. Unele borne se găsesc lângă situri notabile precum Cetatea Alba Carolina sau sate săsești de basm precum Biertan, unde abundă pensiunile tradiționale.

Via Transilvanica, care se întinde pe șapte regiuni istorice diverse din punct de vedere etnic din 10 județe, pentru a nu mai menționa 12 situri din patrimoniul mondial UNESCO, a fost salutată de Europa Nostra pentru rolul său inovator în dezvoltarea locală durabilă, primind chiar două premii europene pentru patrimoniu: unul pentru implicarea cetățenilor și sensibilizare și celălalt pentru alegerea publicului”, mai precizează publicația Time.

VEZI GALERIA
4 imagini

Creatorii Via Transilvanica: Proiectul nostru e un adevărat ambasador al României

”Via Transilvanica tocmai a apărut în lista anuală “World’s Greatest Places” realizată de TIME.Este un program care promovează 100 de destinații extraordinare pe care merită să le vizitezi în 2024. Proiectul nostru nu avea cum să lipsească tocmai pentru că e un adevărat ambasador al României care-și propune să revitalizeze sate uitate de timp, oferă experiențe unice în comunități cu tradiții, istorie și cultură diverse.

Suntem onorați că apărem pe aceeași listă cu locuri iconice din toată lumea precum Cortina d’Ampezzo, La Maison Rabelais sau Angama Amboseli, Kimana Sanctuary din Kenya.

(...) Via Transilvanica sprijină turismul rural, sustenabil în timp ce promovează voluntariatul și atrage din ce în ce mai mulți drumeți din străinătate.Dacă noi am reușit să fim unul dintre “World’s Greatest Places” selectate de TIME anul acesta, credem că și voi puteți să vă mândriți cu această realizare și să dați vestea mai departe”, au precizat reprezentanții asociației Tășuleasa Social, pe Facebook.

În topul celor mai frumoase 100 de locuri de vizitat din lume se numără şi destinaţii din Portugalia, Indonezia, SUA, Mexic, Thailanda, Australia, Italia, Franţa, Austria, Spania sau Anglia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE