Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vecina Rusiei, Letonia, a introdus parteneriate civile între persoane de același sex, de la 1 iulie. Primul cuplu și-a oficializat relația

O lege adoptată de Parlamentul din Letonia în noiembrie 2023 a intrat în vigoare de la 1 iulie 2024 și prevede că persoanele de același sex pot forma parteneriate civile. Primul cuplu leton - Maksims Ringo și Janis Locs - și-a oficializat deja relația la scurt timp după miezul nopții, conform Euronews.com.

Letonia a introdus parteneriate civile între persoane de același sex

"Așteptam ziua aceasta de mult timp, din ziua în care legea a fost adoptată. Sigur că există puțin stres, dar este o bucurie că vom fi în sfârșit văzuți de toată țara", a spus Janis Locs, care și-a cunoscut partenerul în 2019, an în care s-au și mutat împreună.

Legea a fost adoptată de Letonia după o acțiune în justiție pe care au câștigat-o 46 de cupluri de același sex și care solicitau să fie recunoscute ca familie.

Legea prevede că un parteneriat civil poate fi stabilit între doi adulți, la un notar și atestă "relația lor personală apropiată, gospodăria comună și angajamentul reciproc de a se sprijini și îngriji unul pe celălalt". Parteneriatul civil poate avea loc dacă acele persoane nu sunt rude directe, precum frați sau chiar frați vitregi și nu au un alt parteneriat înregistrat.

Cel care a oficializat relația, notarul Aigars Kaupe, a precizat că "societatea trebuie să recunoască faptul că oamenii sunt diferiți, relațiile sunt diferite și toate sunt valoroase și trebuie protejate".

După adoptarea legii de către Letonia, mai sunt acum doar cinci țări din Uniunea Europeană în care cuplurile de același sex nu pot forma parteneriate civile: România, Bulgaria, Lituania, Polonia și Slovacia.

"Drumul nu a fost ușor. Am avut norocul să terminăm în așa fel încât următorii să poată judeca și să se gândească la ce se mai poate face", a spus Inese Libina-Egnere, ministrul leton al Justiției.

Însă acest parteneriat civil nu este echivalent cu căsătoria, așa cum se arată în lege, pentru că, în Constituția letonă, căsătoria este definită ca o uniune între un bărbat şi o femeie.

"A fost o luptă îndelungată de 25 de ani pentru această recunoaștere în Letonia. Cred că acesta este un moment pe care îl putem sărbători, este momentul în care istoria se scrie și aceste două persoane au scris în cartea de istorie ceva ce nu a existat niciodată și anume iubirea. Acest moment aşteptat multă vreme va schimba în bine vieţile multor oameni", a spus Kaspars Zalitis, liderul mișcării "Life Partners".

Preşedintele leton Edgars Rinkevics a anunţat public în 2015 că este gay.

Această lege din Letonia, țară vecină cu Rusia, vine după ce rușii au interzis așa ceva în constituția țării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE