Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mii de susținători la marșul Bucharest Pride. "Suntem aici să ne exprimăm iubirea față de absolut toată lumea"

Bucureștiul a fost scena a două manifestații majore. Marșul Bucharest Pride 2024, sub sloganul "We are ready", a adunat mii de susținători ai comunității LGBTQIA+. Drept replică, preoți, politicieni și civili deopotrivă au scandat pentru familia tradițională la Marșul Normalității.

Străzile Bucureștiului au îmbrăcat culorile curcubeului la marșul Bucharest Pride, cel mai mare eveniment care întrunește membrii comunității LGBTQIA+ din România.

"Sunt aici pentru că susțin egalitatea între oameni, între genuri și susțin toate persoanele din toate comunitățile și din toate minoritățile."

"Este un marș pentru celebrarea diversității, a incluziunii, un marș și pentru a ne cere drepturile, pentru că nu avem legi care să protejeze cuplurile de același sex. Și suntem aici să ne exprimăm iubirea față de absolut toată lumea."

Marșul are un dublu rol: sărbătorește diversitatea, dar reprezintǎ și o luptă pentru drepturi și mai multă acceptare din partea societății.

"Teoretic exista trei pronume. Oamenii care sunt feminin, masculin sau nonbinari. Ideea este ca momentan în România nu este o reprezentare foarte bună a acestei tipologii de oameni care se consideră nonbinari, adică nu se cinsideră nici femei, nici bărbați. Sperăm ca în curând să existe ceva și pentru ei, să se simtă acceptați."

"Există abuzuri și de-a lungul anilor au fost multe probleme. Sunt și acum probleme de genul discriminări, abuzuri."

Accept: a crescut susținerea entru căsătoria civilă

Florina Presadă, directoarea executivă a Asociației Accept: "Ne dorim să trăim într-o Românie care recunoaște și protejează toți cetățenii, indiferent de orientarea sexuală sau identitatea de gen.

Știm că aceste familii sunt susținute de societatea românească, pentru că ultimele statistici arată că a crescut susținerea pentru căsătoria civilă și parteneriatul civil. Astfel că, acum, putem să vorbim de o majoritate istorică de 56% dintre români care susțin aceste forme de protecție și recunoaștere legală din partea statului."

La prima ediție Bucharest Pride, din 2005, au participat doar 250 de oameni. Evenimentul a crescut mult de atunci. Drept dovadă, anul trecut aproximativ 25.000 de persoane i s-au alăturat, potrivit Asociatiei Accept.

În timpul marșului Pride, au existat, însă, și incidente. Doi bărbați cu Biblii în mână au încercat să oprească parada.

Anul acesta, cu ocazia Bucharest Pride, a avut loc si o manifestație pro-Palestina. "Nu există Mândrie în genocid", este unul din mesajele transmise de activiști.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE