Vaticanul îi îndeamnă pe catolici, și mai ales pe episcopi, să nu fie reactivi pe rețelele sociale. Sfântul Scaun a emis un set de linii directoare prin care încearcă să reducă toxicitatea mesajelor de pe platformele sociale.
Riscurile social media
Biroul de comunicare al Vaticanului a publicat o "reflecție pastorală" pentru a răspunde la întrebările pe care le-a primit de ani de zile cu privire la o utilizare mai responsabilă și mai creștină a rețelelor sociale și la riscurile online care însoțesc creșterea știrilor false și a inteligenței artificiale.
Timp de zeci de ani, Vaticanul a oferit astfel de reflecții în care a salutat șansele oferite de noile tehnologii și a avertizat asupra capcanelor pe care le întind. În ultima vreme, Papa Francisc a avertizat în mod repetat cu privire la riscul ca tinerii să fie atât de atașați de telefoanele lor mobile încât să renunțe la prieteniile față în față.
Noul document evidențiază diviziunile care pot fi alimentate pe rețelele de socializare și riscul ca utilizatorii să rămână în grupuri care gândesc la fel ca ei și să-i respingă pe cei care au opinii diferite. Astfel de tendințe pot duce la schimburi care "pot provoca neînțelegeri, exacerba diviziunile, incita la conflicte și adânci prejudecățile", se arată în document.
”Cred că din nou, și ceea ce ne invită acest document să facem, nu este ideea de a gândi că Biserica este doar la Roma sau doar în eparhie, în sensul de birou al episcopului, ci este comunitatea tuturor creștinilor. Singurul instrument pe care îl avem pentru a combate deep fake și orice altă manipulare a realității, pe care tehnologia o poate permite, este acela de a o face împreună, ca o comunitate de credincioși. Însă îi privește și pe necredincioși, pentru că este apărarea a ceea ce reprezintă adevărul, prin construirea împreună a unui sistem de control bazat pe împărtășirea opiniilor, nu pe faptul că există un birou de cenzură sau control al deep fake,” a spus Paolo Ruffini, prefect, departamentul de comunicare al Sfântului Scaun.