Temperaturile ridicate sunt o consecință a schimbărilor climatice. Valorile cu mult peste medie au un impact devastator asupra sănătății și mediului, a avertizat secretarul-general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, Petteri Taalas, în interviul acordat Euronews România.
Petteri Taalas a precizat că ”aceste schimbări vor afecta umanitatea pentru secolele următoare”.
”Nu există o întoarcere la normal pentru că dioxidul de carbon are o durată mare de viață. Trebuia din anii '60 să ne reducem consumul de combustibili fosili și să oprim defrișările în special în zonele tropicale.
Sunt necesari mii de ani pentru a scoate dioxidul de carbon din atmosferă. De aceea, trebuie să trăim cu consecințele schimbărilor climatice și să avem grijă la adaptarea la acestea, cum să minimalizăm riscurile pe care acestea le cauzează”, a afirmat secretarul-general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM).
Cu toate acestea, Petteri Taalas a evidențiat că ”situația nu este în totalitate pesimistă”.
”Avem studii care vorbesc despre măsurile pe care țările europene le-au luat. Statele Unite, Japonia, Singapore și multe alte țări bogate fac investiții in combaterea schimbărilor climatice.
Vedem diferența față de valul de anul trecut care a cauzat 61.000 de victime, vârstnici care au decedat din cauza valului de căldură.
Vor fi probleme legate de secetă. Vom avea mai puține precipitații. Evaporarea va fi mai mare și apa disponibilă pentru irigații va fi o problemă”, a precizat specialistul.
Valul de căldură în Europa, provocat de temperaturile oceanice
”Toată emisfera nordică se confruntă cu temperaturi deosebit de mari, iar acestea se datorează temperaturilor oceanice. Oceanul Atlantic are temperaturi mai mari decât cele normale, la fel și temperaturile din Oceanul Pacific sunt mai mari decât cele normale. Acesta este motivul pentru care am început să observăm temperaturi mai mari în Europa.
O altă componentă provine de la impactul schimbărilor climatice. Din cauza lor vedem mai des astfel de evenimente din cauza schimbărilor climatice. 0,5 grade Celsius sunt cauzate de impactul schimbărilor climatice. Deci dacă nu ar fi schimbările climatice, temperaturile ar fi mai mici.
Acum câteva săptămâni am publicat un raport privind stadiul climei în Europa. Am observat că Europa s-a încălzit cu 2,3 grade, pe când media mondială este un pic mai pare de un grad, până acum.
În Europa, sunt două regiuni care se încălzesc mai mult decât media mondială. Desigur zona arctică se încălzește cel mai mult la nivel mondial. Iar a doua zonă care se încălzește este zona mediteraneană, care încălzește și România acum.
Se întâmplă și în țara dumneavoastră. Este o problemă pentru sănătatea oamenilor. (...) Va fi dificil și pentru transporturi, când râurile sunt folosite pentru transporturi. În final, este o problemă și pentru producția de energie, atât centralele pe combustibili fosili au nevoie de răcire, centralele nucleare au nevoie de răcire. De asemenea, este o problemă pentru producția de hidroenergie”, a concluzionat Petteri Taalas, secretarul-general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, la Euronews România.