Ursula von der Leyen a anunțat luni că va candida pentru încă un mandat la conducerea Comisiei Europene. Candidatura a fost confirmată de partidul german Uniunea Creştin-Democrată (CDU).
”În conducerea federală am propus-o în unanimitate pe Ursula von der Leyen drept 'Spitzenkandidatin'"(candidată cap de listă), înaintea Congresului Partidului Popular European (PPE) care va avea loc pe 6 şi 7 martie la Bucureşti, a declarat preşedintele CDU, Friedrich Merz, potrivit agenției Reuters, citată de Agerpres.
Ursula von der Leyen: ”Trebuie să continuăm să ne apărăm împotriva celor care ne divizează”
"Iau astăzi o decizie conştientă şi cugetată: doresc să mă prezint pentru un nou mandat" de preşedintă a Comisiei Europene în urma alegerilor europarlamentare din luna iunie, a confirmat Ursula von der Leyen la conferinţa de presă.
"Trebuie să continuăm să ne apărăm împotriva celor care ne divizează în interior şi în exterior, trebuie să ne consolidăm (...), este obiectivul pe care mi l-am stabilit", a adăugat președintele Comisiei Europene.
În vârstă de 65 de ani, Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a fost prudentă în a vorbi despre viitorul ei politic, motiv pentru care în ultimul an a evitat întrebările despre acest subiect.
Anunțul candidaturii sale pentru un nou mandat la conducerea Comisiei Europene va însemna începutul bătăliei electorale. De altfel, premierul estonian Kaja Kallas ar lua în calcul postul de șefă a Comisiei Europene.
După nominalizarea din partea CDU, Ursula von der Leyen va trebui să obțină susținerea altor două partide care fac parte din familia popularilor europeni (PPE), inclusiv a formațiunilor politice aflate la putere în Grecia, Irlanda, Lituania și Suedia.
Cât de important este Congresul PPE de la București pentru Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen trebuie să obțină votul de susținere la Congresul Partidului Popular European, organizat în martie la București, înainte de a se confrunta cu ultimul obstacol al alegerilor europarlamentare din iunie, când va începe cu adevărat negociere pentru posturile de conducere de la Bruxelles.
În baza procesului Spitzenkandidaten, alegerea președintelui Comisiei Europene este strâns legată de rezultatul alegerilor europarlamentare care vor avea loc în perioada 6-9 iunie.
Alegerea lui von der Leyen va fi determinată de numărul de voturi obținute de PPE la europarlamentare. De exemplu, în 2019, popularii europeni au obținut majoritatea în Parlamentul European și se așteptau ca Manfred Weber, candidatul pe care l-au susținut, să fie numit la conducerea Comisiei Europene. El nu a putut obține, însă, sprijinul socialiștilor care au propus candidatura lui Frans Timmermans pentru șefia Executivului comunitar.
Pe fondul divergențelor, a fost promovată Ursula von der Leyen, la acea vreme un candidat surpriză din partea Guvernului federal german.
"Amintiți-vă, nimeni nu auzise de ea în 2019 și a trecut de la postul de ministru al Apărării din Germania, la cea mai puternică funcție din Bruxelles în câteva săptămâni", a spus un diplomat, citat de The Guardian.
În împărțirea post-electorală, este probabil ca mai mulți ochi să fie ațintiți asupra celorlalte posturi de conducere la nivelul Uniunii Europene.
Postul de înalt reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, deținut în prezent de Josep Borrell, este pus la bătaie, la fel ca și cel de șef al Consiliului European, care facilitează relațiile dintre prim-miniștri și negociază adesea în situații dificile, cum ar fi recenta dispută cu Ungaria privind finanțarea pentru Ucraina.
După alegerile din iunie, aceste funcții vor fi cel mai probabil împărțite între două dintre celelalte mari familii politice, în prezent socialiștii și democrații (S&D) și grupul liberal Renew.