Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a efectuat o vizită în Canada, cu scopul de a promova colaborarea privind tranziția spre energia din surse regenerabile, combaterea schimbărilor climatice și sprijinirea Ucrainei, relatează Euronews.com.
În contextul în care consecințele războiului din Ucraina sunt resimțite în întreaga Uniune Europeană, blocul comunitar vrea să ia măsuri rapide pentru a-și diminua dependența față de combustibilii fosili importați din Rusia și să crească producția de energie din surse regenerabile pe plan european. În schimb, șefa Comisiei Europene știe că acest lucru va necesita acces la materii prime, precum rezerve de litiu, de care Canada dispune.
Premierul canadian Justin Trudeau și Ursula von der Leyen au convenit să parafeze un acord transatlantic privind dezvoltarea de hidrogen verde.
"Uniunea Europeană vrea să producă pe cont propriu 10 milioane de tone de hidrogen până în 2030, dar și să importe 10 milioane de tone de hidrogen până în 2030", a declarat von der Leyen.
- „Triunghiul litiului” din America de Sud, sacrificat pentru a salva planeta. Oamenii se tem că extracția metalului necesar mașinilor electrice i-ar putea lăsa fără apă
- Descoperire revoluționară în domeniul energiei. A fost inventată bateria aluminiu-sulf, alternativa la litiu-ion
- Bateriile cu sare de mare ar putea fi o alternativă ieftină și ecologică la litiu
Canada este, de fapt, singura țară din America de Nord care are materiile prime necesare pentru a produce baterii litiu-ion, necesare pentru mașinile electrice și telefoane mobile. În ianuarie, Ursula von der Leyen a avansat ideea înființării unui "club al materiilor prime critice", pe care ar urma să o prezinte vineri, alături de președintele american Joe Biden.
„China dispune de 98% din rezervele de metale rare, Europa trebuie să elimine riscurile acestei dependențe”, a afirmat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.
Justin Trudeau a declarat marți că statul canadian își prelungește până în octombrie misiunea de instruire a inginerilor de luptă și a medicilor ucraineni. Trudeau a promis, de asemenea, trei milioane de dolari canadieni pentru eforturile de deminare și s-a angajat, împreună cu UE, să livreze generatoare Ucrainei, care a suferit atacuri repetate asupra rețelei sale electrice, din cauza invaziei Armatei ruse.
"Canada va fi alături de poporul ucrainean atât timp cât va fi nevoie", a declarat președintele canadian.
Guvernul de la Ottawa a angajat să acorde asistență militară de peste un miliard de dolari canadieni Ucrainei în ultimul an, inclusiv tancuri Leopard 2, alte vehicule blindate, rachete sol-aer, obuziere și muniții.