Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Urșii ar putea ajunge iar în bătaia puștii. Autoritățile iau în calcul reintroducerea cotei de vânătoare

Incidentul în care o tânără și-a pierdut viața după ce a fost atacată de urs atrage modificări ale legislației. Asta a anunțat astăzi premierul Marcel Ciolacu. Ministrul Mediului a declarat că populația de urși din țara noastră este prea mare și trebuie redusă.

Experții atrag atenția că oamenii care merg pe munte trebuie să fie pregătiți pentru o potențială întâlnire cu animale sălbatice.

În ceea ce privește soluțiile pentru reducerea conflictelor dintre oameni și urși, ele există. Băile Tușnad, un oraș care în urmă cu câțiva ani s-a confruntat cu problema urșilor care coborau din pădure până pe străzi și în gospodăriile oamenilor, a rezolvat problema definitiv.

Administrația a aplicat soluțiile propuse de specialiști cu bani europeni.

Cele trei lucruri care își pot salva viața pe munte

Un fluier, un clopoțel și un spray anti urs. Sunt trei lucruri care pot salva viața într-o întâlnire cu ursul.

”Noi folosim și recomandăm cele trei obiecte spray-ul de urs, un clopoțel și fluierul. În principiu e bine să facem gălăgie pentru că ursul tot timpul ne evită dacă aude gălăgie, spray-ul îl folosim în cazul în care ne apropiem sau ne întâlnim cu el.

Are o rază de 7-8m. Clopoțelul e bine să-l avem agățat de noi, de rucsac, de bretea, undeva unde să se audă iar cu fluierul clar dacă ești singur pe munte e bine să faci gălăgie, să fluieri.”, a declarat George Stăncescu, proprietarul magazinului de echipament de munte.

Deși incidentul din munții Bucegi a avut loc în habitatul ursului, și nu la stradă, premierul Marcel Ciolacu va convoca o sesiune parlamentară pentru proiectul fostului ministru al Mediului, Tanczos Barna, prin care să existe o cotă de vânătoare.

România încă nu are un recensământ oficial al urșilor. Diferite cifre au fost speculate în spațiul public de-a lungul anilor, de la 5000 de exemplare, până la 9000. Momentan avem o cotă de prevenție de peste 200 de urși care pot să fie împușcați anual.

România nu a implementat toate măsurile în ceea ce privește prevenirea urșilor

Dar România nu a implementat întregul pachet de măsuri în ceea ce privește prevenirea atacurilor.

Animalele nu mai sunt hrănite suficient de către pădurari, astfel că de multe ori ajung să cerșească mâncare de la turiști.

Gestionarea defectuoasă a deșeurilor crează noi probleme în interacțiunea cu urșii, iar traseele montane nu au panouri suficiente care să atenționeze turiștii de prezența animalelopr sălbatice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE