Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce arată necropsia fetei ucise de urs pe Jepii Mici. Medicii legiști spun că a avut două tipuri de leziuni

O tânără de 19 ani a fost atacată și ucisă de un urs, pe traseul Jepii Mici, din Bucegi, în apropiere de Bușteni. Incidentul, care a avut loc pe 9 iulie, a declanșat un val de critici și preocupări în privința populației supranumerice de urși din România.

Ce arată necropsia fetei ucise de urs pe Jepii Mici

Între timp, cadavrul fetei a fost analizat, iar medicii legiști spun că avea leziuni foarte grave, "produse prin căderea de la înălţime, însă şi rănile provocate de animal erau foarte grave".

"Au fost două tipuri de leziuni: leziuni produse prin precipitare, cădere de la înălţime şi leziuni produse de urs. Leziunile cele mai grave sunt cele prin cădere, dar şi cele produse de urs erau incompatibile cu viaţa. Care din ele i-au determinat mai repede decesul, asta urmează să se stabilească, dar avea leziuni foarte grave, prin precipitare, prin cădere de la înălţime", a declarat şeful Serviciului de Medicină Legală Prahova, Vasile Drăghici, pentru Agerpres.

Inițial, specialiștii bănuiau că atacul atât de violent putea fi explicat prin faptul că ursul ar avea rabie. După examinarea probelor din cadavrul animalului împușcat, s-a constatat că el nu era turbat, după cum a precizat George Stratulat, director al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova.

Ursul care a atacat fata era o femelă de aproximativ 4-5 ani, care "nu era gestantă și nu avea alte probleme".

Fata ucisă de urs pe 9 iulie se afla pe traseul Jepii Mici, împreună cu prietenul ei, care a fost transportat și el la spital, în stare de șoc. Salvatorii montani și jandarmii care au contribuit la recuperarea cadavrului au spus că ursul a încercat să-i atace și pe ei în momentul în care s-au apropiat de fată. Ea era căzută într-o râpă, într-un curs mic de apă, după ce ursul a târât-o cu el în pădure.

Din cauza agresivității animalului, paznicul de vânătoare, care se afla și el la fața locului, a decis să-l împuște, pentru a nu pune în pericol și viața salvatorilor.

"Având în vedere faptul că ursul prezenta pericol pentru salvatorii prezenţi la faţa locului, întrucât a încercat în repetate rânduri să îi atace, echipa de intervenţie, constituită conform OUG 81/2021 ,a hotărât împuşcarea acestuia, lucru care s-a şi realizat", a precizat Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Prahova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE