20.000 de copii de pe glob au fost nevoiți să își părăsească locuințele, în medie, în fiecare zi între 2016 și 2021, din cauza fenomenelor meteo extreme. Este concluzia celui mai recent raport UNICEF. Furtunile, inundațiile și incendiile care se vor produce în următorii 30 de ani ar putea crește la peste o sută de mii numărul copiilor sinistrați.
La nivel mondial, schimbările climatice au lăsat deja milioane de oameni fără adăpost.
Laura Healy, specialist în migrație al UNICEF și autor al raportului: ”Strămutarea, indiferent dacă este pe termen scurt sau mai îndelungată, poate exacerba riscurile pentru copii. Astfel, în urma unui dezastru, aceștia ar putea suferi stres psihic sau fizic, din cauza faptului că și-au văzut casele distruse, că în acele comunități distruse persoane dragi ar putea să moara. Copiii pot fi separați de părinți sau de cei care îi îngrijesc, ceea ce îi expune la riscuri de trafic, exploatare, abuz, violență. De asemenea, le perturbă educația și accesul la asistență medicală, astfel încât copiii sunt mai expuși riscului de îmbolnăvire sau de a nu beneficia de imunizări.”
Copiii, cei mai vulnerabili
Filipine, India și China au înregistrat cele mai multe strămutări de copii din cauza riscurilor climatice. Adică aproape jumătate din numărul total.
Elevă: ”Ceilalți elevi din școală mă tachinau pentru că locuința mea fusese inundată. Pentru că nu avem o casă permanentă. Dar eu le-am spus că e în regulă.”
Cu privire la riscurilor viitoare, raportul nu a inclus incendiile de vegetație, seceta și nici potențialele măsuri de limitare a acestora.
Laura Healy, specialist în migrație al UNICEF și autor al raportului: ”Este esențial să ne unim pentru a ne asigura că finanțarea pentru climă poate fi canalizată către acele țări care se confruntă cu aceste crize care se suprapun, că schimbările climatice riscă să provoace conflicte, situații fragile, iar copiii sunt cei mai vulnerabili.”
UNICEF consideră că serviciile esențiale, cum ar fi educația și asistența medicală, trebuie să se adapteze la situațiile de urgență, pentru a-i ajuta pe copii și familiile lor să facă față mai bine dezastrelor.