35% dintre adulții din România consumă alcool peste limită cel puțin o dată pe lună, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății. Limita se referă la 10-12 grame de alcool pur per băutură pe zi, cantitate care se regăsește, de exemplu, într-un pahar cu bere. Specialiștii le recomandă celor care vor să afle dacă au o problemă cu alcoolul să se testeze frecvent.
Un român din trei consumă alcool peste limită, o dată pe lună
Ana are 19 ani și este studentă în Cluj-Napoca. A ales să facă și ea testul de prevenție în ceea ce privește consumul de alcool, iar spre surprinderea ei se încadrează la consumul riscant. Iese în oraș o dată la două zile, iar băuturi alcoolice consumă doar la petreceri.
Reporter: Când mergi la club, ce înseamnă pentru tine consum moderat? Când crezi tu că ai ieșit la un club și ai zis că ai băut echilibrat în acea seară?
Ana: „Păi, când nu simt nici măcar că mă amețesc sau așa. Beau un pahar, două”.
Mulți tineri își testează limita în funcție de cât de repede ating starea de ebrietate. Potrivit specialiștilor, limita se măsoară în gramele de alcool pur din băutură. Spre exemplu, Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă mai mult de 10-12 grame de alcool pur pe zi. Această cantitate se regăsește în aproximativ 280 mililitri de bere, 150 mililitri de șampanie sau 60 mililitri de lichior.
Reporter: Ce înseamnă limită? Îmi poți spune câte pahare și de ce?
Darius: „În funcție de context. Dacă e un party și se consumă destul de mult alcool, probabil asta ar însemna trei-patru-cinci pahare, în funcție de rezistența fiecăruia”.
Eduard: „Mi se pare problematic în primul rând faptul pentru că alcoolul este foarte normalizat și este comun pentru oameni să se trezească dimineața și să bea. Și doi, mi se pare foarte problematic că este romantizat să bei alcool”.
ONG-ul ALIAT organizează Săptămâna Națională a Testării Consumului de Alcool, în colaborare cu Ministerul Sănătății și alte instituții publice.
Până pe 23 iunie, oamenii sunt invitați să se testeze în cele 300 de puncte din toată țara. Campania are scopul să prevină abuzul de alcool. Medicii spun că majoritatea persoanelor care le solicită ajutorul au peste 35 de ani.
Viorel Roman, director executiv al Asociației ALIAT pentru Sănătate Mintală: „Dependența la alcool are nevoie de destul de mulți ani ca să se instaleze. De aceea e important să facem prevenție și campanie de prevenire, dar pe lângă asta e o experimentare extinsă pe care o vedem la adolescenți, alcoolul fiind mai degrabă o poartă de intrare către a explora alte substanțe. De regulă, se începe cu alcoolul, dar apoi îți face o tranziție către o multitudine de substanțe psihoactive care se găsesc destul de ușor, care sunt unele și ieftine de procurat, și disponibile, și accesibile. Și atunci împreună se creează probleme mai mari”.
Dependența de alcool atrage după ea nu doar probleme de sănătate. 27% dintre accidentele rutiere și 18% dintre conflictele violente sunt provocate de persoane aflate în stare de ebrietate.