La un an de la exploziile de la Crevedia, victimele și urmașii celor care au murit atunci resimt încă șocul și urmările tragediei. Unii dintre cei care și-au pierdut casele au avut însă puterea de a merge mai departe și au acceptat ofertele de despăgubiri din partea patronilor firmei care dețineau stația GPL. Alții însă speră și la justiția obținută în instanță, pentru ca cei vinovați să fie pedepsiți.
Cinci persoane au murit, 54 au fost rănite, iar opt case au fost distruse total și 80, parțial. Procurorii susțin că incendiul și exploziile au fost cauzate, cel mai probabil, de scurgerile de gaze de la autocisternele din curtea firmei și de existența unei surse de foc.
Mai multe explozii devastatoare aveau să schimbe definitiv soarta a zeci de familii din Crevedia acum un an. Cinci persoane au murit și 54 au fost rănite în exploziile de la stația GPL aflată la 30 de kilometri de București.
Supraviețuitorii continuă să trăiască cu amintirea tragediei
La un an de la exploziile din Crevedia, puține semne mai indică faptul că aici a avut loc o tragedie. Asta pentru că terenul pe care era amplasată stația GPL a fost împrejmuit cu un gard opac, iar casele din apropiere, distruse de explozii, au fost fie reconstruite, fie demolate.
Sorin Barbu, victimă: „Aici erau două case gardul pomi și uitați-vă și dumneavoastră la un an de zile ce a rămas. Dacă aduci pe cineva care nu e de aici spune ca nu a fost niciodată nimic. Aici era casa cea bătrânească. În partea asta era casa cea nouă care s-au apucat, s-au apucat ei să să o construiască, să zic așa. Joi au terminat de pus ușa și sâmbătă au murit amândoi. Nu ți-a mai rămas nicio amintire să zici măcar o floare ceva să îmi rămână amintire. Emoțiile care le-am avut atunci și trăirile alea, și șocul ăla ăla îl am și în momentul de față.”
La un an de la decesul părinților săi, Sorin Barbu încă speră ca cei vinovați să fie pedepsiți. Tatăl său a făcut infarct când și-a văzut soția arsă după explozii.
Sorin Barbu, victimă: „Dacă era vorba să fie și la mine de casă și părinții să nu fie decedați poate ajungeam și eu la o înțelegere cu dânșii dar în momentul în care ambii părinți sunt decedați nu există ce înțelegere sa faci adică nu te alina nimic. cum sa ma aline ca-mi fac o casă sau îmi dau 100-200 de mii? Ce să fac cu ei? Adu-mi-i pe ei înapoi și nu-mi da nici un ban.”
Pentru unele victime, lupta pentru dreptate continuă
Constantin Gavrilescu locuia chiar lângă stația GPL și a acceptat despăgubirile oferite de patronii firmei, care sunt cercetați pentru producerea exploziei. Chiar înainte ca noua casă să fie gata, soția sa a murit, după suferințe foarte mari.
Constantin Gavrilescu, victimă: „Explozia i-a provocat internare 39 de zile, 21 de zile la ATI, șapte operații, transplant inclusiv la piciorul stâng la călcâi de unde nu am mai putut să facem recuperarea. Intru în casă aștept să îi aud vocea, nu exista, mă cufund în calculatoare, scriu.”
Constantin Gavrilescu deplânge și pierderea bibliotecii care a ars complet în incendiu, pe care încearcă acum să o refacă. Primește deja cărți din toată țara.
Constantin Gavrilescu, victimă: „Aveam mult peste 3.500 de titluri din care 1.000 îmbrăcate în piele făcute de mânuța mea de chinez. Acum vreau sa scot un al cincilea roman și paralel scotocesc sa îi adun tot ce a scris, a scris și proză scurta, editoriale.”
Cristian Cocârță are 46 de ani și a fost grav rănit. Era chiar ziua lui de naștere și venise să îi ajute pe pompieri. A avut arsuri pe 45% din suprafața corpului și a fost internat 70 de zile în Italia în stare de comă.
Cristian Cocârță, victimă: „Eu împreuna cu un coleg am venit să identificăm hidranții pentru punerea apei pentru pompieri. Aveau nevoie de foarte multă apă, cât vedeți cu ochii tot ardea când am venit eu aici. În seara aceea nu a fost om care sa întoarcă spatele dezastrului. Toata lumea avea rol de salvator. Să salveze cât se poate, să salveze… Momentele au fost groaznice, de coșmar atât în accident atât în spital, durerile încă se resimt și acum. M-am constituit parte civilă să ne înțelegem să-mi pot vedea starea de sanatate. Am pierdut tot familie, nu mai am copiii au plecat cu mama lor, sănătatea mi-a mai rămas.”
Doina Iliescu, victimă: „Viața este departe de a merge pe făgașul ei normal, nu numai la noi ca familie. Locuim încă din containere pentru că noi am stat după expertizele caselor. Două containere care se încing, am avut și 60 de grade în interior. Sperăm și noi ca până în decembrie măcar o parte din casa să fie în interior ok să ne putem muta. Nu mai avem amintiri este cel mai tragic, pentru că ne-au ars toate în casă, nu o să le aducem niciodată înapoi.”
Valentina și cei doi copii ai săi, Anastasia și Andrei, locuiesc în Germania, la o familie de români care le-a oferit adăpost după tragedia în care și-au pierdut soțul și tatăl, care lucra ca șofer la firma care administra stația GPL. Singurul ajutor pe care l-au primit au fost cheltuielile de înmormântare.
Valentina Cărăbuș, victimă: „Până în prezent nu am primit informații dacă soțul meu a avut asigurare la locul de muncă, fiind un loc de munca cu substanțe inflamabile. Noi am inițiat un demers împotriva lui Ionuț Doldurea care momentan putem doar presupune că datorită legăturilor politice pe care le are este îngreunat. Noi nu ne pierdem curajul și împreună cu alți aparținători ai victimelor, mergem mai departe.”
Patronii stației GPL din Crevedia, trimiși în judecată
În iunie, fiul Primarului PSD din Caracal, Ionuț Doldurea, și asociatul său, Cosmin Stângă, patronii firmei care deținea stația GPL din Crevedia, au fost trimiși în judecată, sub control judiciar.
Sunt acuzați de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, neluarea și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. Ei au transmis că au plătit daune către 66 de persoane, în total 11 milioane de lei.
În ultimul an, Inspectoratele pentru situații de urgență au făcut peste 3.700 de controale stațiile GPL după tragedia de la Crevedia și aproape 19 milioane de lei.