Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Patronii stației GPL din Crevedia, trimiși în judecată. Sunt acuzați de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru

Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stîngă, patronii firmei care deţinea staţia GPL din Crevedia unde au avut loc explozii în luna august 2023, au fost trimiși în judecată, sub controlul judiciar. Aceștia sunt acuzați de procurorii Parchetului Înaltei Curți de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și de nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

”În perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, în calitate de asociați și administratori în drept și în fapt ai unei societăți comerciale, în mod sistematic, au promovat în cadrul societății o politică de funcționare a acesteia grefată pe încălcarea repetată a dispozițiilor legale în materia securității și sănătății în muncă, precum și a celor privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL, la punctul de lucru neautorizat amplasat în comuna Crevedia, Șoseaua București-Târgoviște nr. 231, județul Dâmbovița”, se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Pagube uriașe după exploziile din Crevedia: cinci oameni morți și 54 de răniți

Procurorii susțin că în acest mod ”a fost autorizată și impulsionată desfășurarea de activități de descărcare a produsului GPL din cisterne auto, autorizate ADR, în rezervoare cisternă, neautorizate ADR, precum și utilizarea unei pompe mobile improvizate, neautorizate, în condițiile inexistenței unor proceduri de lucru autorizate pentru realizarea activităților de descărcare/ încărcare GPL”.

”Toate acestea s-au desfășurat într-o locație neautorizată situată într-o zonă puternic populată, fapte ce au creat premisele producerii la data de 26 august 2023, în intervalul orar 18:48-21:46, a unei prime explozii urmată de un incendiu, în contextul apariției unui defect de etanșare pe unul dintre furtunurile de transvazare/alt reper, ce a condus la crearea unor nori de GPL în amestec cu aerul, în diverse concentrații, inclusiv în domeniul de explozivitate – în conjuncție cu o sursă eficientă de aprindere, precum și premisele propagării incendiului și producerii unei succesiuni de alte 8 explozii a unor nori de vapori.

Astfel, a fost cauzat decesul a 5 persoane și vătămarea corporală a 54 de persoane, precum și distrugerea și degradărea unor bunuri imobile (8 case distruse total și 80 distruse partial) și mobile precum și a unor lucrări, echipamente, instalații sau componente ale acestora”, notează sursa citată.

Patronii stației GPL din Crevedia, acuzați că nu au luat măsuri de securitate

”Neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă (...) constând în aceea că, în perioada 30 septembrie 2020 - 26 august 2023, în calitate de angajatori, nu au luat măsurile legale de sănătate și securitate în muncă - prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 1146/2006 privind cerințele minime de securitate pentru utilizare în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă, în Hotărârea de Guvern nr. 1218/2006 privind stabilirea cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă pentru asigurarea protecției lucrătorilor împotriva riscurilor legate de prezența agenților chimici și în Legea nr. 319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă - deși aveau îndatorirea de a lua aceste măsuri, generând prin conduita urmată un pericol iminent de producere a unui accident de muncă, aspecte care au determinat producerea, la data de 26 august 2023, a unui accident colectiv soldat cu decesul și vătămarea corporală a mai multor persoane, aflate în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau în afara muncii”, au mai precizat procurorii Parchetului Înaltei Curți.

Patronii stației GPL din Crevedia, acuzați de activități lucrative clandestine

”În condițiile în care, în prealabil, împreună cu ceilalți factori de decizie din cadrul societății elaborase în mod formal un set de măsuri care vizau activitatea acesteia în ansamblu, menit să ateste în mod artificial îndeplinirea obligației de a asigura respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă privind componenta de utilizare a unor echipamente de muncă fără pericol pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, în perioada 30 septembrie 2020-26 august 2023, au pus la dispoziția angajaților societății, care desfășurau activități lucrative clandestine la punctul de lucru neautorizat și nedeclarat, o pompă mobilă improvizată, neautorizată și afectată de vicii de funcționare, determinându-i în mod activ pe angajații societății să o utilizeze în procesul de transvazare.

S-a intervenit astfel efectiv în procesul muncii și s-a alterat în mod iremediabil modalitatea sa de derulare, generând prin acțiunile întreprinse o stare de pericol iminent de declanșare a unui accident de muncă, care s-a și concretizat prin producerea, în data de 26 august 2023, pe raza comunei Crevedia din județul Dâmbovița, a unui accident colectiv soldat cu decesul și vătămarea corporală a mai multor persoane, aflate atât în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, cât și în afara muncii”, au mai precizat procurorii.

Dosarul Crevedia. Bunuri ale patronilor stației GPL, puse sub sechestru

”Prin actul de sesizare a instanței, s-a solicitat judecătorului de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Răcari menținerea măsurilor asigurătorii instituite și menținute, având în vedere că subzistă temeiurile care au determinat luarea și menținerea acestor măsuri.

Astfel, prin ordonanța din data de 6 septembrie 2023 s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra a 63 imobile aparținând inculpatei persoană juridică, asupra unui imobil aparținând unui inculpat și asupra a 7 imobile aparținând celui de al doilea inculpat. De asemenea, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a popririi asupra a 15 conturi bancare deținute de către cei doi inculpați persoane fizice în vederea asigurării resurselor necesare pentru despăgubirea părților civile. Prin ordonanța nr. 462/P/2023 din data de 28 decembrie 2023 s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului cu privire la bunuri mobile aparţinând persoanei jurdice, respectiv părți sociale la mai multe societăți”, arată sursa citată.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare Judecătoriei Răcari.

De asemenea, alte două anchete sunt în desfășurare, deschise de DNA. Una dintre ele vizează activitățile ISU Dâmbovița și e coordonată de secția militară. Nici în aceste anchete nu este o persoană vizată. Investigațiile urmăresc deocamdată doar faptele.

Unul dintre patronii stației GPL din Crevedia e fiul unui politician

Pe 6 septembrie 2023, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile.

Ionuţ Doldurea este fiul primarului din Caracal, Ion Doldurea, suspendat din PSD.

Doldurea şi Stângă sunt acţionarii firmei Flagas SRL, care deţine staţia GPL de la Crevedia, unde s-au produs pe 26 august explozii soldate cu cinci decese şi aproximativ 50 de oameni răniţi, printre care mulţi pompieri. De asemenea, zeci de case din apropierea staţiei GPL au fost distruse. Tragedia a avut loc în timp ce era efectuat un transfer de gaz între două cisterne.

Exploziile, cauzate de scurgerile de gaze de la autocisternele

Procurorii susţin că incendiul şi exploziile au fost cauzate, cel mai probabil, de scurgerile de gaze de la autocisternele sau cisternele depozit amplasate în curtea firmei şi de existenţa unei surse de aprindere.

Flagas SRL a fost înfiinţată la data de 8 februarie 2008, are sediul social în municipiul Caracal, judeţul Olt, iar principalul obiect de activitate este reprezentat de "comerţ cu amănuntul al altor bunuri noi, în magazine specializate" (cod CAEN 4778), iar ca obiecte secundare de activitate, printre altele, sunt şi cele de "comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate", "comerţ cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate" şi "transporturi rutiere de mărfuri".

Procurorii notează că, din legislaţia secundară, se desprinde concluzia că nu este prevăzută posibilitatea depozitării GPL-ului în autocisterne, ci exclusiv în sistem cu instalaţie monobloc tip solid, montată suprateran sau în recipiente subterane, îngropate, acoperite cu nisip, în ambele situaţii trebuind ca recipientele să fie echipate cu aparatură de măsură, control şi siguranţă care să semnalizeze o funcţionare normală, iar în caz de avarie să semnalizeze corespunzător.

De asemenea, normativele nu prevăd posibilitatea efectuării încărcării/descărcării de GPL între autocisterne, ci exclusiv încărcarea recipientelor sub/supraterane, iar pompele de vehiculare GPL acţionează doar între rezervoare şi staţia de distribuţie.

Pe de altă parte, la imobilul din Crevedia nu se putea derula nicio operaţiune cu GPL (depozitare, transvazare etc), deoarece pentru respectiva locaţie nu existau avizele şi autorizaţiile instituţiilor abilitate.

Staţia GPL din Crevedia funcţiona din iulie 2020 fără autorizaţie de securitate la incendiu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE