Scumpirea energiei a afectat micile afaceri din Grecia. Mulți patroni sunt puși în situația de a plăti facturi și de cinci ori mai mari. Iar în aceste condiții, tot mai mulți oameni de afaceri iau în calcul să pună lacătul pe ușă.
Subvenție oferită de guvernul grec
În Grecia, din cauza creșterii facturilor pentru energia electrică și gazele naturale, tot mai multe firme se confruntă cu dificultăți. Într-o situație complicată este și Tassos Vazakas care, de șapte ani, deține o brutărie cu 28 de angajați. În ultimul an, antreprenorul se confruntă cu o situație fără precedent – dacă anterior plătea aproape 1.000 de euro pentru gazele naturale, acum factura depășește 5.000 de euro.
„Aceasta este ultima factură (pentru septembrie). Suma totală depășește 5.000 de euro, iar dacă nu ar exista subvenție de la stat, ar ajunge la 6.000 de euro. În urmă cu un an, plăteam cam 1.000 de euro pentru gazele naturale. Este o creștere pe care nu ne-o putem permite, pe care nu o putem plăti. Sincer, nu știu ce să fac. Toate acestea sunt peste puterea mea,” a declarat Tasos Vazakas, proprietar de brutărie.
Guvernul grec oferă o subvenție de 40 de cenți pentru fiecare kilowatt-oră de energie electrică consumată de brutărie. Oamenii de afaceri recunosc sprijinul statului, dar cer creșterea subvenției și pentru gazele naturale, dar și reducerea TVA de la 13% la 6 la sută. Potrivit lor, pe lângă costurile ridicate cu energia, trebuie să facă față și scumpirii materiilor prime.
„Scumpirea produselor și a materiei prime în unele cazuri ajunge la 100%. De exemplu, prețul făinii s-a dublat, toate produsele lactate s-au scumpit cu 60%. Prețul ouălor s-a dublat, de asemenea. Unde mergem?” a declarat Tasos Vazakas, proprietar brutărie.
Cumpărarea produselor de bază este îngreunată de scumpiri
Pe lângă pâine și câteva tipuri de dulciuri, unele brutării oferă și mese gătite. Vaia Chroni este brutar și spune că aceasta este cea mai mare creștere de prețuri din ultimii ani. În fiecare săptămână, la magazin, clienții trebuie să cheltuie tot mai mulți bani pentru a cumpăra produsele de bază.
„Totul a devenit atât de scump! Prețul uleiului de măsline a crescut și nu mai putem cumpăra carne. Fileul de pui a ajuns la 10 euro, carnea de vită este de peste 12 euro. Cine mai poate face cumpărături cu astfel de prețuri? Nicio familie nu-și poate umple frigiderul,” a explicat Vagia Chroni, bucătar.
În Grecia sunt circa 14.500 de brutării, iar federația brutarilor a anunțat că aproape 15 la sută dintre membrii săi încearcă să-și mențină afacerile pe linia de plutire. Iar sindicaliștii din comerț susțin că, imediat după Crăciun, 300 de brutării se vor închide.
În ultimele șase luni, peste 200 de brutării s-au închis în toată țara. Cele mai multe erau mici afaceri de familie. Federația brutarilor susține că alte câteva sute de proprietari înregistrează pierderi. Prin urmare, este o chestiune de timp până când vor decide să-și închidă brutăriile.