Restaurantele din Uniunea Europeană ar putea fi obligate nu peste mult timp să dea informații despre carnea servită clienților. Noua obligație înseamnă afișarea originii cărnii din meniu.
Comisia Europeană ia în calcul o reglementare la nivel european, parte a strategiei sale pentru viitorul agriculturii.
Acum, legislația comunitară impune indicarea țării de origine pentru carnea de vită, porc, oaie, capră și pasăre, dar nu există nicio obligație privind menționarea originii cărnii servite în restaurante.
Există însă state care au pus în practică astfel de măsuri. Suedia a introdus recent obligativitatea etichetării originii cărnii în restaurante.
În Slovacia, acest lucru este în vigoare din 2019 și se aplică în restaurante, cantine, bistrouri și standuri la festivaluri. Și în Finlanda obligativitatea există tot din 2019.
Pentru ca această propunere să devină obligatorie la nivelul întregii Uniuni Europene, este necesară o consultare amplă cu statele membre, reprezentanții industriei ospitalității și organizațiile de consumatori.
Procesul legislativ european implică mai multe etape, inclusiv propunerea oficială a Comisiei Europene, aprobarea de către Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene, precum și o perioadă de tranziție pentru implementare.