Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina vrea să își transporte cerealele pe lângă coastele României. Cristian Diaconescu: E nevoie de o sporire a capacității tehnice a acestor zone

Ucraina vrea să își transporte cerealele pe lângă coastele României și Bulgariei. Anunțul vine de la un înalt oficial ucrainean din domeniul agriculturii, citat de Agerpres. Și asta după ce o navă sub pavilion Hong Kong a plecat din portul Odesa săptămâna trecută și a ajuns în Rusia cu 30.000 de tone de marfă. Rusia a anunțat că va considera toate navele, care trec spre Ucraina, potențiale ținte, după ce luna trecută s-a retras din acordul privind exportul de cereale. Însă Ucraina a creat un coridor umanitar, pe lângă coasta vestică a Mării Neagre, adică în apropierea României şi Bulgariei.

Fostul ministru de Externe al României, Cristian Diaconescu, a vorbit la Euronews România pe marginea acestui subiect. În viziunea sa, România trebuie să își îmbunătățească capacitățile tehnice în zonele de frontieră pentru a facilita tranzitul de cereale.

„Se pare că, în condițiile în care recoltele în acest moment sunt la nivele maximale în Ucraina, singura cale, cea mai rapidă este cea prin zonele economice exclusive ale României și Bulgariei. În cazul României, vorbim de Galați, Brăila și portul Constanța. Din acest punct de vedere, e nevoie însă de o sporire a capacității tehnice a acestor zone de frontieră. Pe de o parte există recolta din România, pe de altă parte există recolta din Ucraina. Deci supraîncărcarea acestor porturi va fi una foarte serioasă. Dar, aceste coridoare sunt cele mai rapide și cele mai eficiente din punct de vedere economic.

Este foarte important ca în acest moment, semnalul de disponibilitate din partea României să fie însoțit și de un sprijin substanțial al partenerilor noștri. Vorbesc aici despre un ajutor tehnologic concret. Federația Rusă încearcă să diminueze capacitatea Ucrainei, încercând astfel să își sporească potențialul economic de export. Acestea sunt interesele care trimit Federația Rusă spre o atitudine brutală în Marea Neagră”, a spus Cristian Diaconescu.

„Războiul se poate prelungi până dincolo de primăvara lui 2024”

Pe de altă parte, forțele ucrainene au avansat în apropiere de satul Robotîne, din regiunea Zaporojie. Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, militarii ucraineni au efectuat operațiuni contraofensive pe cel puțin două sectoare ale frontului. Statul Major ucrainean a precizat că acestea au avut loc în Melitopol și pe direcția Berdiansk.

Cristian Diaconescu consideră că războiul se poate prelungi până dincolo de primăvara lui 2024, iar România se află în avampostul tuturor politicilor defensive, dar și de descurajare ale NATO.

„Toată lumea se așteaptă la prelungirea acestui război, poate dincolo de primăvara anului viitor. Din acest punct de vedere, la anul se va intra într-o perioadă electorală. Deci miza politică, implicit cea urmărită consecvent în războiul hibrid, va fi una consistentă. Federația Rusă urmărește pe de o parte obiective strategice de natură militară, pe de altă parte, un anume tip de escaladare care să blocheze circuitele economice. În acest moment, România, Bulgaria și Turcia se află în avampostul tuturor politicilor defensive, dar și de descurajare ale NATO”, a spus Cristian Diaconescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE