”Deportări în masă acum!”, este mesajul afișat pe una dintre pancartele afișate la Convenția Națională Republicană, făcând referire la promisiunea lui Donald Trump de a expulza milioane de migranți în cadrul celui mai mare program de deportare din istoria Statelor Unite. Fostul președinte american a dat de înțeles că va folosi Garda Națională sau Armata pentru a deporta aproape 20 de milioane de migranți ilegali.
Unii republicani mărturisesc că nu sunt pregătiți de aplicarea unor astfel de politici de expulzare, notează The Associated Press. De cealaltă parte, democrații cred că amenințările lui Trump îi motivează acum pe alegătorii latino-americani să o sprijine pe Kamala Harris la alegerile prezidențiale din 5 noiembrie.
- Prima dezbatere Donald Trump - Kamala Harris, pe 10 septembrie. Vicepreședintele SUA conduce în sondaje
- Intervenția haotică a polițiștilor, surprinsă în noi imagini de la tentativa de asasinare a lui Donald Trump
- Alegeri SUA 2024. Kamala Harris, oficial candidatul democraților. Tim Walz, primul atac la adresa lui Trump
Lauren B. Peña, o activistă republicană din Texas, a afirmat că îndemnurile Trump referitoare la deportările în masă, precum și folosirea unor termeni precum "ilegaliști" și "invazie", a pus-o într-o situație stânjenitoare. Ea speră că e vorba doar despre un discurs în care Trump se laudă, în condițiile în care unii republicani au avut abordări echilibrate în privința migrației.
"El nu vrea să deporteze fiecare familie care trece granița, ci să deporteze infractorii și agresorii sexuali", a spus Peña, potrivit sursei citate.
Dar Trump și consilierii săi au alte planuri. Candidatul Partidului Republican la alegerile prezidențiale vrea ca subiectul migrației să fie una dintre principalele sale teme de campanie pentru a recuceri fotoliul de la Casa Albă. Potrivit AP, Trump împinge Partidul Republican către o strategie belicoasă care amintește de anii 1950, când fostul președinte Dwight D. Eisenhower a lansat o politică de deportare cunoscută printr-o insultă rasială - "Operațiunea Wetback".
Într-un interviu acordat revistei Time în acest an, Trump a sugerat că va folosi Garda Națională și, eventual, chiar Armata, pentru a viza între 15 și 20 de milioane de persoane, cu toate că Guvernul de la Washington a estimat că în 2022 existau 11 milioane de migranți care trăiau în SUA fără permisiune legală permanentă.
Planurile lui Trump au ridicat miza alegerilor prezidențiale din acest an dincolo de consolidarea granițelor în sudul Statelor Unite, o prioritate conservatoare de lungă durată. Astfel, a fost întrebarea dacă Statele Unite ar trebui să facă o schimbare fundamentală în ceea ce privește fenomenul migrației.
Pe măsură ce se apropie alegerile din 5 noiembrie, atât republicanii, cât și democrații încearcă să atragă alegătorii latino-americani, ce ar putea înclina balanța în mai multe state.
Trump a câștigat 35% din votanții hispanici în 2020, potrivit AP VoteCast, iar sprijinul pentru măsuri mai ferme de aplicare a legii la frontieră a crescut în rândul votanților hispanici. Dar o analiză AP a două sondaje consecutive efectuate în iunie de către Centrul AP-NORC pentru cercetarea politicilor publice arată că aproximativ jumătate dintre americani de origine hispanică au o părere nefavorabilă despre Trump.