Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Al doilea dosar ”Colectiv” a fost clasat. Bănicioiu și managerii de spital care nu au transferat răniții în străinătate scapă de acuzații

Dosarul Colectiv 2, care a vizat condițiile în care responsabilii statului au acționat după incendiul din octombrie 2015, a fost clasat de către procurori. Atât Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății, cât și managerii de spital care nu au transferat răniții în străinătate au scăpat de condamnarea penală, se arată în ordonanța de clasare.

De cealaltă parte, rudele victimelor acuză faptul că ”s-a dorit scăparea unor indivizi” și iau în calcul inclusiv să se adreseze CEDO pentru a-și face dreptate.

Potrivit procurorilor, responsabilii din sistemul medical au declarat că ”mecanismul de Protecție Civilă European nu putea oferi ceva în plus față de ce fusese rezolvat pe plan bilateral, deoarece nu exista la acea vreme o procedură privind asistența medicală a marelui ars”.

Nicolae Bănicioiu spune că nu avea nicio atribuție în luarea deciziilor de a transfera pacienții. Aceasta ar fi aparținut medicilor de la terapie íntensivă sau de la chirurgie plastică.

În plus, nu există un text de lege care să fi obligat autoritățile să transfere marii arși în străinătate.

Rudele victimelor din Colectiv iau în calcul să se adreseze CEDO

”Eu, de exemplu, aș fi vrut să mi se spună de ce a murit copilul meu care nu a fost transferat în străinătate și care a avut arsuri foarte, foarte puțin, dar care a fost colonizat cu infecții nosocomiale începând cu data de 3 (noiembrie, n.red), adică numai trei zile de internare.

Domnul procuror a îmbracăt totul, așa într-o chestie generală, cu foarte mult damf politic în ea. De fapt s-a dorit scăparea unor indivizi”, a declarat Eugen Iancu, Președintele Asociației „Colectiv GTG 3010”, la Euronews România.

În schimb, Irina Chelba, sora lui Alex Chelba, un tânăr de 33 de ani care a murit în incendiul din clubul Colectiv, a declarat că vrea să conteste decizia clasării dosarului și, dacă instanțele din România nu îi vor da câștig de cauză, ia în calcul să se adreseze Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO)

”Mecanismul acesta european se poate activa și pentru două persoane în lumea asta. Este o minciună sfruntată a domnului Bănicioiu că nu se putea activa și nu puteam face mai mult.

Domnul Bănicioiu și ceilalți decidenți - Arafat, Oprea, Ponta care erau acuzați în acest dosar ”Colectiv 2” trebuiau și, așa spunea spunea procedura, se întruneau de urgență atunci când s-a întâmplat accidentul de la Colectiv și se luau niște decizii pentru oamenii să fie salvați. Ei nu au făcut treaba asta.

Noi i-am acuzat în acest dosar și de treaba asta, dar una peste alta toate acuzațiile, tot ce știm noi și toate probele se pare că sunt neimportante pentru procurori, pentru instanță, pentru justiția română.

Avem termen de contestație 20 de zile pentru această ordonanță că o contestăm în instanță, iar dacă aici nu se va întâmpla nimic, cu siguranță că vom ajunge la instanțele superioare din Europa, la CEDO și unde mai trebuie”, a afirmat Irina Chelba, la Euronews România.

Vă reamintim că în urma incendiului din clubul bucureștean Colectiv, 65 de tineri și-au pierdut viața.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE