Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tratamente inumane la Spitalul de Psihiatrie din Ștei, Bihor. Bolnavi ”calmați” cu electroșocuri, bătuți și hrăniți cu mâncare stricată

Tratamente inumane la Spitalul de Psihiatrie din Ștei, județul Bihor. O anchetă la unitatea medicală a scos la iveală că pacienții erau "calmați" prin folosirea unui pistol cu electroșocuri.

În plus, bolnavii ar fi fost bătuți, torturați și hrăniți cu mâncare stricată. Informațiile au fost dezvăluite pe larg într-un raport al Consiliului de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități.

”Din cadrul discuţiilor cu pacienţii, echipa de monitorizare a reţinut că aceştia sunt bătuţi, agresaţi fizic şi verbal, ameninţaţi şi electrocutaţi cu aparat de electroşocuri, aparat care a fost găsit în salonul nr.1, etaj 2 al secţiei 1 Psihiatrie, bărbaţi, care era folosit de personalul angajat al spitalului”, scrie în raportul Consiliului de Monitorizare a Implementării Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Conducerea Spitalului susține că angajatul care a adus aparatul cu electroșocuri a motivat că era folosit ca lanternă: „Cel care a adus aparatul în spital a declarat că l-a adus pentru a-l folosi ca lanternă, pentru că el avea şi un dispozitiv care avea şi lanternă. Sunt cinci pacienţi asupra cărora au fost găsite echimoze şi vânătăi”, declară Horia Miara, manager spital.

Mai multe victime prezentau semne de electroșocuri pe corp. Potrivit raportului din 2021 și până în prezent, în Spitalul din Ștei au murit 24 de pacienți.

Cel puțin 11 dintre aceștia s-au înecat cu mâncare. În prezent, angajații unității medicale sunt vizați de două anchete – una penală și una internă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE