Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trandafirii bulgărești, afectați de vreme. Bulgaria e cel mai mare producător de ulei de trandafir, folosit în cosmetice și parfumuri

Vremea schimbătoare afectează recoltele de trandafiri din Bulgaria. Fabricanții de uleiuri de trandafiri sunt astfel îngrijorați de calitatea produselor lor. Bulgaria este cel mai mare producător de ulei de trandafir la nivel mondial, iar industria este o parte importantă a economiei țării.

Ingredient principal în cosmetice și parfumuri

Uleiul de trandafir este folosit ca ingredient principal în multe produse cosmetice și parfumuri din întreaga lume. Industria înfloritoare, care odinioară oferea locuri de muncă sezoniere pentru până la 40 de mii de oameni, se confruntă acum cu probleme provocate de schimbările climatice. Din cauza iernii blânde și a schimbărilor bruște de temperatură, fermierii au început să culeagă florile cu o lună mai devreme decât în mod normal. Iar multe dintre flori au fost afectate de vremea caniculară.

Hristo Stoyanov, cultivator de trandafiri: "Anul acesta, am fost martorii unor anomalii climatice severe. La începutul recoltei, a fost extrem de cald. Au fost temperaturi de peste 30 de grade Celsius. Acest lucru a afectat foarte mult trandafirii. Temperatura optimă pentru ei este între 22 și 24 de grade Celsius."

Pentru a produce un litru de ulei de trandafir 100% pur, este nevoie de aproximativ patru tone de petale de trandafir. Acest ulei, numit și "aur lichid" poate ajunge să coste și câteva mii de euro litrul. Cei mai mari cumpărători de ulei de trandafir bulgăresc sunt Franța, Marea Britanie, Germania, Statele Unite și China.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE