Cu toții visăm la soare și la înotatul în mare, dar odată cu vremea caldă apare și riscul incendiilor de vegetație.
Aici intervine Uniunea Europeană. Începând cu luna iunie, aceasta va pune în aplicare măsuri de consolidare a eforturilor de combatere a incendiilor pentru a proteja mai bine comunitățile din Europa - și mediul înconjurător.
În urma incendiilor devastatoare din 2023 - înregistrate ca fiind unele dintre cele mai grave din acest secol - UE a reunit o echipă de 556 de pompieri din 12 țări.
Acestea vor fi amplasate strategic în locații cheie din Europa în această vară, inclusiv în zone cu risc ridicat precum Franța, Grecia, Portugalia și Spania.
Pompierii locali se pot trezi copleșiți atunci când amploarea unui incendiu de vegetație depășește capacitățile de răspuns ale unei țări.
UE, flotă de avioane de salvare
UE introduce, de asemenea, o flotă de avioane de salvare specializată în lupta împotriva incendiilor, care va fi formată din 28 de avioane și 4 elicoptere staționate în 10 dintre statele membre ale blocului comunitar.
Există, de asemenea, fonduri suplimentare de 600 de milioane de euro din partea UE, care vor fi utilizate pentru achiziționarea a încă 12 avioane de stingere a incendiilor în viitor, care vor fi distribuite între șase state membre - precum și mai multe elicoptere.
Franța
Météo-France a anunțat recent că, în opinia sa, vara anului 2024 va fi probabil mai călduroasă decât de obicei - în special în regiunea mediteraneană.
Anul trecut, 22.400 de hectare de păduri au fost pierdute din cauza incendiilor. Pornind de la acest exemplu tragic, Franța a pus la dispoziție aproximativ 3.600 de pompieri și 600 de vehicule, al căror rol va fi de a consolida resursele Serviciului departamental de pompieri și salvare - cunoscut sub numele de SDIS.
Resursele provin din regiuni mai puțin afectate de obicei de incendii de pădure și vor consolida activitatea departamentelor care sunt mai susceptibile de a se confrunta cu astfel de incendii.
Portugalia
Anul 2023 a fost un an intens de incendii de vegetație pentru Portugalia și, ca atare, sistemul rural de stingere a incendiilor din această țară va fi întărit de la 1 iunie, pentru a doua oară în acest an.
Înaintea sezonului de vară, vor fi disponibile pentru utilizare aproximativ 12.096 de unități operaționale și 70 de aeronave.
Multe dintre persoanele implicate în Dispozitivul Special de Combatere a Incendiilor Rurale (DECIR) sunt pompieri voluntari. Alții vor proveni din cadrul Forței Speciale de Protecție Civilă, militari din cadrul Gărzii Naționale Republicane, dar și din cadrul Institutului pentru Conservarea Naturii și Pădurilor.
Spre deosebire de Franța, Portugalia nu va folosi avioane Canadair, aparent din cauza dificultăților de pe piață. Acest lucru a fost o surpriză pentru echipajele care au efectuat acest serviciu timp de peste 20 de ani.
Odată cu încălzirea vremii începând cu luna iulie, resursele vor fi din nou întărite de la începutul lunii până la 30 septembrie - perioadă considerată ca fiind cea mai critică fază a incendiilor.
În această perioadă de trei luni, 14.155 de membri ai personalului operațional din 3.162 de echipe vor fi în alertă în acest an, precum și 3.173 de vehicule - ceea ce reprezintă o ușoară creștere față de 2023.
Spania
În 2023, sute de mii de hectare de pădure au fost distruse în Spania, iar peste 3.000 de persoane au fost nevoite să evacueze insula Tenerife din Insulele Canare în sezonul estival.
Începând cu 1 iunie, a intrat în vigoare campania de stat spaniolă împotriva incendiilor de pădure. Luând în considerare tragediile de anul trecut, autoritățile au introdus un plan mai robust pentru a combate mai eficient orice potențial incendiu de pădure care ar putea apărea în diferite zone ale țării.
Luna trecută, în cadrul unei reuniuni a Comitetului de coordonare și direcție de stat (CECOD) din Spania, politicienii s-au reunit pentru a finaliza planurile.
Acesta include Brigăzile de întărire a pompierilor forestieri (BRIF) și o flotă de hidroavioane de mare capacitate, care este operată de Grupul 43 al Armatei Aeriene și Spațiale.
Unitatea militară de urgență a Ministerului Apărării, precum și Garda Civilă și Poliția Națională vor putea sprijini dispozitivele puse în aplicare de diferitele comunități autonome ale țării.
Italia
„O bună prevenire, cu implicarea deplină a municipalităților și a cetățenilor, poate servi la salvarea a mii de hectare de vegetație”, a declarat Nello Musumeci, ministrul protecției civile din Italia, în cadrul unei reuniuni la începutul acestei primăveri.
Convocată pentru a aborda campania de combatere a incendiilor de pădure din această vară, la reuniune au participat reprezentanți ai regiunilor italiene (ANCI), ai pompierilor, ai forțelor armate, precum și ai ministerelor de interne, de apărare, de mediu, de agricultură și de economie.
În prezent, Italia se confruntă cu temperaturi mult peste cele obișnuite, care au un efect de impact asupra disponibilității apei.
Sudul țării și insulele sunt deosebit de susceptibile de a fi afectate, dar toate administrațiile din Italia au pregătit situații de urgență atât pentru incendiile de pădure, cât și pentru cele din zonele construite.
În plus, Musumeci s-a asigurat că a pus în aplicare o amplă campanie de sensibilizare a populației prin intermediul mass-media.
Deși multe incendii se datorează schimbărilor climatice, el are un alt plan.
„Voi sugera oportunitatea unei supravegheri mai mari în zonele rurale pentru a-i descuraja pe piromani și pe criminali în scopurile lor fără sens”, sugerează Musumeci, „să nu uităm că marea majoritate a incendiilor sunt provocate de oameni, din culpă sau răutate”.