Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Traian Băsescu spune că stagiul militar ar trebui să fie obligatoriu: România n-ar rezista nici trei luni unui atac

Europa are prea puține capacități de apărare aeriană pentru a-şi proteja flancul estic, este concluzia unor estimări interne ale NATO.

În acest context, fostul președinte Traian Băsecu este de părere că Armata Română n-ar putea rezista unui atac similar celui din Ucraina.

Pentru o mai bună pregătire pentru apărarea României, stagiul militar ar trebui să fie obligatoriu pentru tinerii până în 35 de ani, consideră fostul președinte.

”Trebuie spus un lucru stadiul militar nu este abolit în România. Corect, este suspendat prin lege, doar suspendat în 2007, dar oricând se poate renunța la suspendarea la care ne de dreptul legea.

Îi văd pe unii politicieni și unii militari că spun da, da. Să nu vă speriați că vă luăm doar 100 de zile, vă dăm să mâncați, vă dăm pușcă, vă dăm haine, vă dăm ghete. La plecare vă dăm trei salarii.

Eu le-aș spune dragi tineri, până la 35 de ani vă dau bocanci, vă dau pușcă, vă dau uniformă, vă dau cască, vă dau raniță. Și un an de zile ne instruim să ne putem apăra țara.

Pentru că România e în următoarea situație conform Tratatului NATO, Tratatului Atlanticului de Nord, avem obligația să rezistăm trei luni singuri, singuri. Ori Armata Română n-ar putea rezista trei luni. Și vă rog să mă scuzați că nu intru în demagogia celor care spun suntem mai siguri ca de când mama ne-a făcut.

Este o realitate. România nu poate rezista la un atac de genul celor pe care le primește Ucraina în zona Harkov, să spunem, sau Donetk, sau Donbas, sau Lugansk. Nu poate rezista trei luni, pentru că nu are nici tehnica de luptă, nu are nici numărul de soldați, nu are nici muniția necesară să reziste.”, a declarat Traian Băsescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE