Pe traseele de munte se ajunge, deseori, la situații grave, pentru că turiștii ignoră avertismentele salvamontiștilor. Aceștia recomandă ca înainte de activitățile montane oamenii să verifice starea vremii, avertismentele despre animale periculoase și gradul de dificultate al traseelor montane.
Cinci decese pe munte, în ultima săptămână
La Dispeceratul Național Salvamont s-au primit șapte apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor, în ultimele 24 de ore, iar nouă persoane au fost salvate. Misiunile s-au desfășurat în zonele administrate de echipele Salvamont Gorj, Brașov, Satu Mare, Neamț, Maramureș și Suceava.
Cum ajung turiștii în situații extreme?
„Două dintre cele cinci decese din ultima săptămână au fost cu persoane care desfășurau diverse activități pe munte, neturistice. Vorbim despre doi ciobani, care erau cu oile, și care au fost trăsniți de fulger. În celelalte situații, a fost vorba de accidente montane, cu turiști care nu și-au cunoscut foarte bine starea de sănătate sau nu au crezut că expunerea îndelungată și efortul deosebit pe condiții meteo deosebite le poate afecta starea de sănătate. Oamenii fac eforturi foarte mari și consideră că nu li se poate întâmpla nimic. Două dintre evenimente s-au produs la 10-15 km unul de altul, în două masive diferite, unul după altul, cauza fiind aceeași. Deci, oamenii s-au expus într-un loc periculos, pe perioada unei furtuni care se manifesta cu fulgere. Turiștii trebuie să fie atenți, pentru că atunci când ies în zona înaltă de creastă se expun acestor fenomene meteo care se manifestă foarte rapid și violent cu căderi masive de apă, cu descărcări electrice și foarte periculoase, la înălțime”, transmite Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România.
Ce trebuie un turist să aibă în vedere pentru a parcurge un traseu montan?
Președinte Salvamont România a transmis câteva recomandări pentru persoanele care ajung pe munte:
- să știe persoanele cu care merg pe munte;
- să stabilească ce traseu vor face pe munte și, în funcție de acesta, să vadă ce condiție fizică sau ce cunoștințe sportive trebuie să dețină;
- să ceară sfatul salvamontiștilor, în legătură cu momentul când vor sa facă excursia, dacă este recomandată acea perioadă;
- să țină cont de avertizările de animale și de condițiile meteo.
„Noi le recomandăm tuturor turiștilor și celor care fac activități economice pe munte sau activități recreative (vânătoare, pescuit) să se pregătească pentru orice, chiar să renunțe, dacă se poate, la aceste excursii, în clipa în care se anunță coduri portocalii sau roșii de manifestări ale vremii: ploi, furtuni, vânt puternic. Încercăm să prevenim producerea de evenimente pe munte, pentru că unii oameni pot rămâne cu afecțiuni pentru tot restul vieții lor”, mai adaugă Președintele Salvamont România.