Șase morți, nouă răniți, dintre care unul în stare gravă și 16 dispăruți este bilanţul provizoriu al victimelor în urma prăbușirii unui ghețar uriaș din Alpi, a anunțat Gianpaolo Bottacin, consilier regional pentru protecție civilă Veneto. Șeful Salvamont Argeș spune că sunt șanse mici ca să existe supraviețuitori, la fel și pentru varianta de a găsi trupurile neînsuflețite ale victimelor.
”Nu e o zonă grea. Această zonă de ghețar este relativ abruptă. Mie personal nu mi s-a părut o zonă periculoasă. Zona nu era abruptă, însă trebuia să mergi legat cu coardă. Sunt zone alunecoase unde poți să te bazezi pe colegul de drum, de coardă. Pentru faptul că s-a dezgolit o zonă de dedesubt arată că ghețarul se ținea pe o porțiune de stâncă destul de spălată și clar că a plecat în timpul zilei, când era mai cald și erau echipe pe ghețar.
Eu unul sunt uimit de cantitatea de gheață. Vă spun sincer, ca salvamontist, că sunt șanse foarte mici să găsească corpuri pentru că o astfel de masă de gheață se sfărâmă și e chiar ca un concasor și nu cred că vor mai putea găsi trupuri întregi, doar bucăți de echipament.”, a spus Ion Sănduloiu, șef Salvamont Argeș.
Acesta a adăugat că, indiferent dacă pe vârf era zăpadă sau gheață, având în vederea cantitatea, nu crede că mai există supraviețuitor.
”La ce masă de zăpadă și gheață a plecat, șanse de supraviețuire, părerea mea e că sunt nule, și tot spre zero sunt șansele de a găsi corpurile. Se poate întâmpla lucruri și alpiniștii știu asta, și pe munte se poate rupe o bucată de munte. Era o zonă foarte turistică, cu refugii, cu cabane, nimeni nu și-a dat seama că ghețarii se puteau topi. La noi zăpada mai e prezentă de la 2200 de metri în plus și pe petice. Iarna în schimb suntem pe locul 9 în lume, la avalanșe. Ceea ce e multișor.”, a adăugat el.