Fără laptop la cafenea. Este regula pe care o impun tot mai mulți patroni, asta din cauza clienților care comandă prea puțin pentru timpul pe care îl petrec în local.
Unii patroni au interzis utilizarea laptopurile în baruri doar în weekend-uri, pentru că, spun ei, atmosfera trebuie să fie relaxantă la sfârșitul săptămânii.
Pe de altă parte, sunt din ce în ce mai multe persoane care lucrează de acasă și caută spații prietenoase care să le permită să lucreze pe laptop.
Dragoș Vana locuiește în Cluj-Napoca. Este lector universitar și are, în permanență, laptopul cu el. La ultima vizită într-o cafenea din centrul orașului ospătarul l-a dat afară în momentul în care l-a văzut că-și deschide dispozitivul.
”La majoritatea cafenelelor din centrul Clujului exista stickere pe masa sau in weekend, aproape toate au semn ca nu e voie cu laptopuri. Unele au si in timpul saptamanii ca nu incurajeaza munca acolo, au semne si pe usa ca sa stii de la intrare ca nu ai voie cu laptop. Este un mit cu omul care sta 5 ore la o cafea si nu consuma nimic decat resursele barului.
Cu siguranta existau si studenti care stateau 5 la o masa. Da, ok, un IT-st care vine si lucreaza doua ore cu laptopul, dar poate in alta zi vine si consuma mancare.”, a zis acesta.
Ce spun reprezentanții cafenelelor
Reprezentanții cafenelor care nu acceptă folosirea laptopului spun, însă, că au luat decizia spre binele clienților.
”Este o parte din filosofia noastra, în weekenduri incercam sa-i convingem pe oameni sa nu foloseasca laptopuri pentru ca este un timp care le este dedicat lor și ni s-ar parea o risipa de timp sa isi completeze exceluri", a declarat Bogdan Ciocean, reprezentant cafenea care nu acceptă laptopuri.
Și în București găsim cafenele care au aceeași politică. Într-una dintre cele mai cunoscute cafenele din centrul Capitalei este aglomerat aproape tot timpul.
Acest lucru a dus la câteva reguli simple. Este voie cu laptopul într-o singură parte a barului și doar în cursul săptămânii. Motivul este, însă, unul pur financiar.
Mulți antreprenori sau freelanceri spun că preferă să lucreze din cafenele pentru că se simt mai productivi.
Adeus este din Brașov, dar locuiește în București. Este antreprenor, iar în cea mai mare parte a timpului muncește de acasă. Sau de la cafenea. A povestit pentru Euronews că știe deja care sunt locurile din București unde poate sta chiar și toată ziua să lucreze pe laptop.
Sunt și patroni de cafenele care înțeleg nevoia de a lucra și într-un alt mediu decât cel de la birou sau de acasă. Trendul de a munci dintr-o cafenea a devenit tot mai popular după pandemie, când companiile i-au lăsat pe angajați să lucreze de acasă.