După ce au descoperit avantajele muncii de acasă, mulți români nu s-au mai grăbit să se întoarcă la birou. Asta le convine și angajatorilor, care au descoperit că pot reduce astfel costurile cu chiria. Acest fenomen se vede deja în traficul de la metrou.
Bogdan lucrează la o companie IT. Este bucuros că nu trebuie să mai facă în fiecare zi drumul cu metroul.
Bogdan, IT-ist: „Tocmai ce ni s-a schimbat cumva politica momentan. E un hibrid cumva. Și venim la birou și lucrăm de acasă. Depinde cum alege managerul”.
Potrivit Metrorex, traficul în stațiile de metrou din nordul Capitalei nu a mai revenit la nivelul de dinainte de pandemie. Dacă în 2019, la stația de metrou Pipera, erau validate 6,4 milioane de cartele, anul trecut, numărul lor a fost de două ori mai mic.
Majoritatea românilor nu ar accepta un job nou decât dacă sunt lăsați să lucreze de acasă sau hibrid
Românii se simt atât de bine în confortul propriilor locuințe, încât, potrivit unui studiu realizat luna aceasta de platforma eJobs, 6 din 10 nu ar accepta un job nou decât dacă sunt lăsați să lucreze de acasă sau în sistem hibrid.
Ana Călugăru, PR platformă de recrutare: „Avantajele sunt destul de clare și anume poți să îți gestionezi mult mai bine timpul, plus timpul nu-l mai pierzi în trafic, ceea ce este o problemă foarte mare, în special în Capitală”.
Studiul, realizat pe un eșantion de 4000 de respondenți, în special tineri, arată că 46% dintre ei lucrează în acest moment la birou, 18% doar acasă, iar restul se împart între casă și birou. Totuși, dacă-i întrebi ce și-ar dori să schimbe anul acesta, aproape o treime dintre cei care lucrează la birou și-ar dori să lucreze în sistem hibrid și să-și aleagă ei zilele în care să vină la serviciu.
Ana Călugăru, PR platformă de recrutare: „Tot ei recunosc că acest stil de muncă îi înstrăinează destul de mult. Lipsa socializării își pune amprenta la nivel emoțional și se simt singuri, se simt unii chiar deprimați. Și atunci simt nevoia să mai vină din când în când și pe la birou”.
Fie că lucrează la birou sau de acasă, pentru jumătate din angajați, cel mai mult contează salariul, pentru 7% oportunitatea de a fi promovat, iar pentru 6%, echipa este cea mai importantă.